2000 km Pelgrimeren in Groningen en de rol van de kerken….

Per 21 april 2017 gaat in Groningen een website de lucht in met ruim 2000 km pelgrimsroutes langs alle middeleeuwse kerken, alle (voormalige) kloosterterreinen en langs bijna alle natuurgebieden in de provincie Groningen. De Stichting Pelgrimeren komt met dit initiatief en werkt daarbij nauw samen met de Raad van kerken in Groningen en Drenthe en de Stichting Oude Groninger Kerken. Naast alle middeleeuwse en laatmiddeleeuwse kerken worden ook kerken geselecteerd op grond van kerkhistorische betekenis, architectonisch profiel of vanwege het belang van de diversiteit aan kerkgenootschappen.

Groningen is een ideaal gebied voor het pelgrimeren: met 90 km kust, veel natuurgebieden, oeroude authentieke landschappen en heel veel stiltegebieden en vooral heel veel prachtige (laat) middeleeuwse kerken.

Er zijn 2 routesystemen:

• 125 rondwandelingen van ca. 8 km, waarbij minimaal 1 middeleeuwse kerk centraal staat
  • 62 etappes van ca. 21 km vergelijkbaar met het Pieter pad, van camping tot camping of van B&B naar B&B met meerdaagse routes van 2 tot en met 28 dagen

Van elke wandeling kan tekstuele beschrijving, een kaart worden gedownload en ook facultatief een van de volgende bijlages:

• GPX bestand voor een App op de smartphone of GPS
  • ToestelInfobestand met cultuurhistorische info over kerken kloosters, landschappen etc.
  • Bezinningswerkvorm
  • Christelijke spiritualiteitswerkvorm.

Deze spiritualiteit is gebaseerd op 20 eeuwen chr. spiritualiteit in verbondenheid met de kerk van alle tijden en plaatsen. Bijv. van de woestijnvader tot en met Taizé, van Augustinus tot en met Henri Nouwen, en het leidboek van de kerken tot en met Opwekkingsliederen. Vaak wordt ook aansluiting gezocht bij de aanwezige kunst in de kerk; gewelfschilderingen, houtsnijwerk, liturgievoorwerpen en het is ook gericht op creatieve verwerking ervan.