Op 10 en 11 september zijn er weer de Open Monumentendagen. Het thema dit jaar is:”Iconen en Symbolen”. Gedurende deze dagen is in de kerk van Zweeloo een expositie te bezichtigen van cursisten van beeldend kunstenaar Agnes van Eupen. Agnes is één van de leden van het Zweeler Palet. Het thema “iconen en symbolen” is hiervoor het uitgangspunt geweest. Agnes heeft haar cursisten uitgenodigd werk aan te leveren voor deze expositie dat met het thema te maken heeft. Dat mocht in traditionele, religieuze zin, maar natuurlijk ook een eigentijds beeld worden, een verbeelding van iets dat voor hem of haar een speciale symbolische betekenis heeft. Dat kan eigenlijk van alles zijn, maar de intentie ervan moet wel in de afbeelding zichtbaar zijn gemaakt. Sommige cursisten hebben eraan gewerkt tijdens de afgelopen zomercursus, anderen hebben thuis hun ideeën uitgewerkt. De resultaten zijn tijdens de Open Monumentendagen te zien op zaterdag 10 september van 10.00 tot 16.00 uur en op zondag van 13.00 tot 16.00 uur. U bent van harte welkom!

Het Zweeler Palet organiseert van 15 juli t/m 14 augustus 2016 weer een expositie in de kerk van Zweeloo. Dit keer zijn er beeldhouwwerken te zien van Bea Venema uit Nieuw Amsterdam. Verder schilderijen van Frans Hage uit Zuidhorn.

De opening van deze expositie vindt  plaats op vrijdagavond 15 juli 2016 om 19.30 uur. De kerk is open vanaf 19.00 uur.
Openingstijden: woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur.

Poster 44e expositie (pdf) >

zp klein

Bea Venema, sculptrice met een passie voor steen werkt vooral met albast, serpentijn, graniet en marmer. Zij is opgeleid door Bertha Hutten te Hardenberg en Linda Biemans te Almelo. Na haar start bij Bertha Hutten in 2005 heeft zij bij Linda Biemans de overstap gemaakt naar hardere steensoorten zoals marmer en graniet. Op advies van Linda is zij naar Italië gegaan om zich verder te ontwikkelen. Pietrasanta is een kunstenaarsdorp waar alles draait om marmer, granito en brons. Eén van de kunstenaars die in Pietrasanta voor het marmer kwam wonen is Michelangelo. Hij werkte voor de familie Di Medici. Zelf ontdekte hij een nieuwe marmer-ader van het puurste wit waaruit hij materiaal laat hakken.

De vrije vorm en het vormgebied tussen figuratief en abstractie hebben haar belangstelling. Bea gaat op zoek naar lijnen die in de steen zitten (taille direct). Daardoor wordt een beeld soms abstract, soms figuratief. Het maken van een beeld op deze manier is een avontuur wat haar eindeloos boeit. Model kan staan een mens maar ook andere organische, natuurlijke uitgangspunten. In het figuratieve werk wordt het herkenbare gedeelte geabstraheerd. Hierdoor ontstaan er beelden die een andere waarde krijgen en voor een nieuwe indruk zorgen. Ronde, organische vormen zijn haar uitgangspunten ook al probeert zij soms wat anders, ze komen altijd terug voordat zij een beeld perfect vindt. Der Barca a Vela o.t.w. de zeilboten, zijn een combinatie van steen en glas. De transparantie en kleur van het glas maken een perfecte combinatie met de hardheid van steen.
Regelmatig werkt en leert Bea in Pietrasanta, Toscane, Italië op de Scuola d'Arte Antognazzi. De kennis van de ambachtslieden, de overdaad aan verschillende soorten steen en de traditie van de steensculptuur in het dagelijkse leven van de mensen in Pietrasanta, is een bron van inspiratie.

Frans Hage, geboren en opgegroeid in het romantische Zierikzee, zoals hij zelf zegt, volgde zijn opleiding aan de Academie Minerva in Groningen waar hij cum laude is afgestudeerd. Hij maakt grote en kleine abstracte schilderijen, plaatstalen sculpturen, linoprints en pasteltekeningen van klassieke automobielen. Het tekenen van Oldtimers boeit hem tot aan de dag van vandaag nog steeds in hevige mate. Frans is daarnaast docent tekenen & schilderen voor zowel volwassenen als ook voor kinderen en voor mensen met een lichamelijke beperking. Frans vervaardigt pastel en acryl schilderijen. Hij laat zich inspireren door het landschap. Langs wegen en paden is hij één met de natuur op zijn dagelijkse fietstochten. Wonderlijk hoe luchten en wolken en de kleuren van de hemel zich iedere dag weer manifesteren. Frans neemt het waar en slaat het op in zijn geheugen. Vaak dagen later is het gevoel bepalend voor de keuze van sfeer en vorm. Hij werkt vanuit zijn herinnering. Veel van zijn pastel luchten en landschappen bestaan alleen in zijn fantasie maar zijn toch ook weer realistisch. Een mengeling van emotie en gedachten kan bepalend zijn voor de compositie en de kleurkeuze. Krachtige wolkenpartijen of een tedere zachte combinatie van wolken en azuurblauw tussen partijen strijdvaardige wolken met overdadig gemengd kleurgebruik. En daar gaat dan zijn neiging naar het abstracte zich opdringen. Frans schildert vanuit de hartstocht voor de verf en het linnen. Hij tracht de kleuren helder en zuiver op het doek neer te zetten. Niet met moderne technieken, geen ingewikkelde procedés maar rechtstreeks op het doek, recht uit het hart. Het doek moet als een spiegel zijn voor zijn gemoedstoestand van het moment. Zijn verwondering is altijd weer groot over wat er uiteindelijk ontstaat op het doek.

Laten we in beweging komen!!
In dit bijzondere jaar, waar lijden, bevrijden en Hemelvaart samen komen, nodigen de beide kerken van onze voormalige gemeente Zweeloo u uit voor een morgenwandeling: dauwtrappen. Ieder, jong of ouder, al of niet kerkelijk, die een uur kan en wil lopen, is van harte welkom op 5 mei. Doel: samenspraak

Start: 8 uur, bij de Drieklank ( naast de Gereformeerde Kerk). Hier komen we om 9.30 uur weer terug.
We starten met een gedicht, lopen deels in stilte en deels in wisselende tweetallen. We ontbijten naast of in de NH Kerk in Zweeloo, afhankelijk van het weer. Neem daarvoor een ontbijtpakketje mee! Misschien ook een parapluutje? Voor koffie en thee wordt gezorgd. Om 10 uur kunt u desgewenst deelnemen aan de kerkdienst in de Gereformeerde Kerk.

Graag tot ziens, namens beide Kerkenraden

Marijke van den Oever

Afgelopen woensdagavond opende Ds. de Groot de vergadering van onze Kerkenraad met het lezen van een verhaal over ontvangen en geven. Dit sluit helemaal aan bij een paasgroet die wij ontvingen van dhr van Tilborg, directeur van INLIA. Een mooie overdenking die wij ook met jullie willen delen.

Ik blik terug op een bewogen week. Een week waarin we aanslagen zagen en onze gedachten uitgingen naar hen die daardoor getroffen werden. Een week waarin je zoekt naar manieren om bij te dragen aan vrede in de wereld. Een week waarin wij bij INLIA zorg met elkaar deelden. Een week ook waarin we troost en inspiratie vonden. Brussel, dinsdag: de aanslagen. Mannen, vrouwen en kinderen wordt meedogenloos het leven ontnomen. Jong en oud niets ontziend geraakt. Ik denk aan allen die zij lief hadden, allen die hen lief hebben. Verdriet overmant me. Ik blijf tv kijken, zoals waarschijnlijk velen van jullie. Maar uiteindelijk wil ik deze beelden niet meer zien, het geluid niet meer horen.

Amersfoort, Witte Donderdag: The Passion. De televisie toont het verhaal van verraad tot kruisiging. Ik luister naar een lied dat voor deze week geschreven kan zijn. “Als je me nodig hebt, zal ik er voor je zijn.” Dat is de troost, de liefde en de bemoediging die Jezus ons biedt. Ik zou deze beelden, dit geluid, eindeloos willen herhalen. Voor iedereen die het nodig heeft. Juist nu vinden wij het bij INLIA onze opdracht door te gaan met ons werk. Een tandje harder misschien nog. Om bij te dragen aan een rechtvaardige samenleving. Om de vreemdeling die onze hulp echt nodig heeft. Want hoewel er op de meeste plaatsen in Nederland meer begrip is voor asielzoekers dan weerstand, zien we dat de discussie soms erg hard gevoerd wordt. Ook dat zien we op tv. Rechtvaardigheid, menselijkheid en barmhartigheid liggen onder vuur.

Het kan anders. Twee weken geleden was ik samen met onze taliaanse collega Benedetta op Lampedusa. Een Italiaans eilandje vlak voor de kust van Noord-Afrika, dat 6.000 inwoners telt en met 25 km2 nog kleiner is dan Schiermonnikoog. Een eilandje waar veel, heel veel vluchtelingen aankomen. We lunchen op een terrasje, er lopen 5 asielzoekers langs. De uitbaatster pakt broodjes en zoetigheden bijeen op een schaal, loopt naar hen toe, overhandigt de schaal: “Voor jullie om te delen”, draait zich om en gaat weer aan het werk. Benedetta en ik wisselen een blik van verwondering. Aan de overkant zit een groep asielzoekers op een ander terrasje. Ze genieten van de muziek die er draait. Iets bestellen doen ze niet. Ze hebben niks. De asielzoekers op dit eiland krijgen in het opvangcentrum eten, een tandenborstel, tandpasta en zeep, maar verder niks. Ze hebben geen cent. De eilandbewoners weten dat. De eigenaar van het terras aan de overkant ook. Hij zegt: “Laat ze maar even genieten van de muziek.” Opnieuw wisselen Benedetta en ik een blik. Er zijn op Lampedusa de afgelopen jaren al 280.000 vluchtelingen, levend en dood, aangekomen. 280.000 mensen, op dat eilandje, kleiner dan Schiermonnikoog. Dus zijn Benedetta en ik verwonderd. Over de menselijkheid, de empathie, het begrip. Deze ervaring biedt mij troost deze week. Bemoediging tegen haat, tegen verharding. De liefde die hieruit spreekt, geeft kracht. Dat wilde ik graag met je delen.

 

Het Zweeler Palet organiseert van 15 april t/m 8 mei 2016 weer een expositie in de kerk van Zweeloo. Dit keer zijn er beeldhouwwerken te zien van Henk Hoving uit Zuidlaarderveen. Verder keramiek van Lot Rooijakkers uit Gees. En tenslotte aquarellen en tekeningen van Co Raatjes uit Beilen. Ook kunstenares Lenie Waalkens uit Annen zou exposeren. Helaas is zij een week geleden plotseling overleden. Uit eerbetoon aan haar en in overleg met de familie, hebben wij toch enkele beeldenhouwwerken van haar in de kerk tentoongesteld.

De opening van deze 43ste expositie heeft plaatsgevonden op vrijdagavond 15 april jl. U kunt nog een kijkje gaan nemen t/m 8 mei aanstaande.  De openingstijden van de expositie zijn woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur. Van harte welkom!

Poster 43e expositie (pdf) >

zp klein

De aquarellen en tekeningen zijn van Co Raatjes-Dijkstra uit Beilen. Zij rondde de 3-jarige vakstudie af aan de klassieke academie te Groningen. Daarvoor schilderde ze veelal met aquarel en volgde daarvoor vele cursussen. Passie voor “gewoon” tekenen was er al maar werd door de klassieke academie weer gestimuleerd. Co Raatjes maakt graag portretten van mens en dier. Eigenlijk dienen alle onderwerpen zich aan wanneer ze het netvlies artistiek beroeren. Onlangs heeft ze nog een serie pentekeningen gemaakt van voornamelijk Drentse boerderijen. Een permanente tentoonstelling is te zien in het Fletcher hotel “De Bőrken” in Lhee.

De keramiek is van Lot Rooijakkers uit het prachtige dorpje Gees, zoals ze zelf zegt. In haar opleiding op de “kweekschool” snuffelde ze aan de klei, waarna ze de akte R (L.O. Handvaardigheid) heeft gehaald. Creatieve vakken hebben altijd haar aandacht gehad. In de jaren '80 volgde zij enkele cursussen bij Lucas Jalving in Oosterhesselen. Maar door het vele werk in het onderwijs en met opgroeiende kinderen heeft deze hobby enige jaren stil gelegen. Vanaf 2003 werkt zij met verschillende kunstenaars in ateliers. Momenteel is zij lid van AKE (Amateur Kunstenaars Emmen). De beelden zijn meestal figuratief, soms licht abstract en vaak met een komische noot. Haar passie is niet alleen het maken van beelden maar ook het gebruik van de vele stookmogelijkheden. Lot probeert ze graag uit en is altijd geïnteresseerd in nieuwe stooktechnieken. Jaarlijks gaat ze daarom ook een week naar Frankrijk om er verschillende manieren van stoken te ervaren, zoals Raku, kuilstook en zaagselstook. In 2015 heeft ze voor het eerst, in Obvara, een Oosterse stookwijze ervaren. Gedurende het gehele jaar is haar werk thuis te bezichtigen.

Tenslotte nog meer beeldhouwwerk maar nu van Henk Hoving. Na 30 jaar in de Gezondheidszorg te hebben gewerkt heeft Henk gebruik gemaakt van de VUT regeling. In het jaar 2000 is hij begonnen met boetseren bij Peta Jager te Zuidlaren. In 2003 is hij hiermee gestopt en is hij bij Mony Unger in Zuidbroek met beeldhouwen begonnen. De beelden worden soms in opdracht gemaakt. Andere beelden zijn ontstaan door de vorm van de steen en de eigen fantasie. Henk werkt met serpentijn, albast, speksteen en mergel.

Ook kunstenares Lenie Waalkens uit Annen zou exposeren. Helaas is zij een week geleden plotseling overleden. Uit eerbetoon aan haar en in overleg met de familie, hebben wij toch enkele beeldenhouwwerken van haar in de kerk tentoongesteld.

Kunt U niet een uur met mij waken?

Deze vraag stelde Jezus op de Olijfberg aan zijn discipelen. En die komt in verschillende vormen en tijden, heel persoonlijk aan ons gericht, steeds terug op ieders levenspad. Wat moeten we ermee? Wat kunnen we ermee? Waken, hoe doe je dat? Wanneer? Met wie?

In de goede week; de lijdenstijd, kan een ieder die bij bovenstaande vraag even echt stil wil staan, terecht in de Hervormde Kerk aan de Wheem in Zweeloo. Even bij jezelf komen met betrekking tot de voorbereiding van Pasen, zodat je niet aan jezelf en anderen voorbij gaat. U hoeft niets te doen, alleen te zijn. De kerk is open op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag van 19 tot 20 uur. Er zijn twee mensen van de voorbereidingsgroep aanwezig.

De dienst Goede Vrijdag dienst begint om 19.30 uur.

Graag tot ziens!

Op 4 maart 2016 werd er wereldwijd gebeden, volgens een liturgie die dit jaar door Cubaanse vrouwen was gemaakt: Wereldgebedsdag. Ook in Aalden kwamen vrouwen bijeen. Vrouwen in echte Cubaanse kleding, zoals werd geopperd in de liturgie, konden we niet regelen, maar middels een powerpointpresentatie kwamen diverse Cubaanse vrouwen binnen ons gezichtsveld. Zingend, lezend en biddend vierden wij de liturgie. Zoals overal op de wereld. Een gegeven dat zo aanspreekt, dat na het stoppen van Fennie Eising, die de organisatie heel veel jaren deed, er weer vrouwen beschikbaar zijn om ook in 2017 de Wereldgebedsdag, dan door Fillipijnse vrouwen gemaakt, weer in Aalden te laten plaatsvinden. Voor Fennie was het bloemstuk, in Cubaanse stijl en kleuren. Na de viering was er thee, waarop getrakteerd werd door de kerken van Aalden en Zweeloo, en koekjes met een Cubaanse twist. En de bloemblaadjes, waarop de aanwezige vrouwen mooie woorden hadden geschreven, werden als cadeautje uitgereikt.

 

Het Zweeler Palet organiseert wederom een expositie In de kerk van Zweeloo, De Wheem 10. Fraaie kunstwerken van tien kunstenaars van de Kunstvesting Coevorden zijn van12 februari tot en met 6 maart  2016 te bezichtigen. Het zijn: Saskia Dingelstad uit Dalen, Linda Dijkstra uit Sleen, Agnes van Eupen uit Meppen, Marieke Geerlings uit Stieltjeskanaal, Joke Holwerda uit Aalden, Herman Kőlker uit Oosterhesselen, Theo van Meel uit 't Haantje, Jowan Remmig uit Gees, Caroline Verschoor uit Dalen en Wout Wachtmeester uit Dalerpeel.

De opening van de expositie vindt plaats op vrijdagavond 12 februari om 19.30 uur. De kerk is open vanaf 19.00 uur.
Openingstijden: woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur.

zp klein

De kunstenaars zijn:

Saskia Dingelstad uit Dalen, met schilderijen over mensen in een groot stedelijke, dynamische omgeving waar tijd belangrijk is. Mensen die meebewegen met de grote groep, rennend om op tijd te komen. Individuen die zich terugtrekken uit die massa, wachtend, beschouwend, de tijd dodend. Ze is gefascineerd door toevalligheden die zich op zulk soort momenten voordoen.

Linda Dijkstra uit Sleen, met textiele vormgeving als kunst. Haar werk beweegt zich tussen metaal en textiel. Processen als tactiliteit, sensibiliteit en sensitiviteit spelen een grote rol. Het werk wat zij toont is volop in ontwikkeling, woorden rijgen zich aaneen tot teksten en weefsels rafelen uit tot draden. Het leven steekt, stretcht zich uit of blijft haken, liefde rafelt uiteen en herinneringen hechten zich in je vast.

Agnes van Eupen uit Meppen met schilderijen met thema's als landschap, natuur en gebouwen in hun omgeving. In de impressies die al schilderend ontstaan zoekt zij naar de contrasten tussen licht en donker, dichtbij en veraf, gesloten en open vormen, het spanningsveld tussen stilte en beweging. Alle ingrediënten van ons dagelijks bestaan liggen in deze belevingswereld besloten. Het zijn haar spiegelingen, een mysterie tussen droom en werkelijkheid.

Marieke Geerlings uit Stieltjeskanaal, keramiek. Momenteel is zij bezig met haar interpretatie van de 17e eeuwse stillevens. Zij gebruikt ook vaak een thema uit de Bijbel.

Joke Holwarda uit Aalden, is edelsmid en beeldend kunstenaar. Zij werkt vrij subtiel met weinig materiaal. Vooral het lijnenspel vindt zij erg belangrijk. Zij geeft op creatieve wijze vorm aan sieraden, wandpanelen en bijzondere kunstobjecten voor zowel binnen als buiten.

Herman Kőlker uit Oosterhesselen, teken- en schilderkunst. Hij wordt als schilder gefascineerd door de invloed van de mens op het landschap en in het bijzonder door de sporen die de mens hierin achterlaat. Sporen zoals essen, ploegsporen, turfvelden, dijken, kortom een landschap dat is ontstaan door mensenhanden.

Theo van Meel uit 't Haantje, schilder en beeldhouwer. Als bioloog en kunstenaar is hij geraakt door de wereld om hem heen, of hij in de lucht, naar de grond of door een microscoop kijkt, juist de details bepalen zijn invalshoek en perceptie. Het werk is realistisch met een vaak aparte vervreemding die vaak tot stand komt door het gekozen perspectief. Altijd heeft het een directe relatie met hemzelf of zijn omgeving.

Jowan Remmig uit Gees, grafiek, collages, sieraden en houtbewerking. Hij is een veelzijdig kunstenaar. Hij maakt collages, etsen, steendrukken en sieraden. Uitgangspunt is steeds het zoeken naar pure schoonheid. Kenmerkend voor zijn werk is de aandacht voor kleine details en de grote zeggingskracht die hij daarmee bewerkstelligt.

Caroline Verschoor uit Dalen, schilderkunst. Zij maakt olieverfschilderijen met collectieve en persoonlijke symboliek, weergegeven middels beelden van dier en natuur.

Wout Wachtmeester uit Dalerpeel, schilderijen. Zijn thema's zijn mensfiguren, landschappen en vogels. De patronen die het licht strooit in het schilderij en de diepe schaduwen die daardoor ontstaan geven het werk een eigen dynamiek.

Dit keer met de titel: “Kader en Kleur in het Landschap”.

Zweeloo – In de kerk van Zweeloo, De Wheem 10, zijn van 17 oktober tot en met 8 november 2015 schilderijen en glasfusing kunstwerken te bezichtigen.  De expositie wordt georganiseerd door het Zweeler Palet. De schilderijen zijn van Marion Mencke uit Noord Sleen. De glasfusing kunstwerken zijn van Annemarie Elberse uit Sleen.

Openingstijden: woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur.

Poster 41e expositie (pdf) >

Fotocollage opening 41e expositie (pdf) >

zp klein

De schilderijen van Marion Mencke zijn geïnspireerd op het landschap. Door te tekenen en te schilderen heeft zij geleerd hoe fijn het is om beelden, je gevoelens en gedachten om te zetten in lijnen, vormen en kleuren. Door vrij en onbevangen te mogen schilderen, alles los te laten, kom je dichter bij je gevoel. Het is een manier om te ervaren hoe de omgeving je gevoel raakt, wat je bezig houdt, waar je aandacht naar toe gaat. Het landschap geeft haar rust en ruimte. Marion werkt met verschillende technieken en materialen, zoals drukinkt op oliebasis, acrylverf en mix media. Als gereedschap gebruikt zij kwasten, rollers en paletmessen. Kleur en compositie spelen een belangrijke rol in haar werk. Naast haar werk als leerkracht op de basisschool De Anwende, geeft zij zowel thuis in haar atelier, als op locatie, teken- en schilderlessen voor kinderen en volwassenen.

De glasfusing kunstwerken zijn van Annemarie Elberse uit Sleen. In september 2005 is zij begonnen met werken vanuit haar eigen atelier. Na jarenlang vooral cognitief bezig te zijn geweest kreeg zij de kans om uiting te gaan geven aan haar wens om te creëren. In 2005 heeft zij de basisopleiding Fotografie aan de Fotovakschool in Apeldoorn gevolgd. De opmerking van één van de docenten: “Als je je als fotograaf wilt onderscheiden, moet je iets extra's doen”, heeft zij letterlijk genomen en daar is het concept “foto-glaswerk-tekst” uit voortgekomen. Zij laat zich inspireren door het verhaal achter de foto, de compositie, de vormen en de kleuren en vertaalt dit naar een nieuw object. Zij maakt de foto (herinnering) als het ware tastbaar. Tijdens het maakproces speelt zij met woorden om tot slot, als “kers op de taart”, het geheel een korte tekst mee te kunnen geven. Naast dit concept werkt zij met nog twee terugkerende thema's: “kader en kleur je kijk op de wereld” en “vier het leven”. Voor het eerste thema maakt zij kaders van glas. Het tweede thema komt tot uitdrukking in bloemen en dansers van glas. Naast deze kleine(re) werkstukken probeert Annemarie jaarlijks een groter project aan te pakken. In 2014 was dat het dansproject Refractie en in 2015 staat haar installatie Corps de Ballet centraal. Naast werken in haar atelier organiseert zij huiskamer optredens onder de titel: “BijAE” en werkt zij, op contractbasis, voor theater de Tamboer in Hoogeveen. Na de eerder genoemde cursus in Apeldoorn heeft Annemarie nog diverse aanvullende cursussen gevolgd. Onder anderen de opleiding Creatieve Handvaardigheid in Groningen. Dit om haar creativiteit verder te ontwikkelen.

Op zaterdag en zondag 12 en 13 september was de kerk open in verband met de Open Monumentendagen.

Het thema dit jaar was “Kunst en Ambacht”. Ook is het dit jaar het jaar van Van Gogh. Hij stierf 125 jaar geleden. Een kunstschilder is ook een ambachtsman. Hierdoor ontstond het plan voor een expositie in de kerk in samenwerking met de leerlingen van de Anwende, de Smeltkroes en de Schutse. Kinderen hebben de meest prachtige tekeningen, litho's en andere kunstwerken gemaakt. Jonge talenten zaten er beslist bij. Ouders bezochten met hun kinderen de kerk op zoek naar het kunstwerk van hun kind. Foto's werden gemaakt van het kind met haar of zijn eigen kunstwerk. Ook grootouders en leerkrachten brachten een bezoek aan de kerk. Leuke kindervragen waren er over onder anderen de preekstoel en de collectezakjes. Maar er waren vanzelfsprekend ook anderen die de ronde deden langs de kerk en andere open gestelde monumenten. Dit weekend bezochten ongeveer 400 mensen de kerk!! Een ongekend hoog aantal! Wat een succes! Wat fijn dat er zovele bezoekers, groot en klein, deze kerk niet voorbij zijn gegaan maar naar binnen zijn gelopen.

De werkgroep van het Zweeler Palet heeft haar medewerking verleend aan de organisatie en aanwezigheid tijdens de openingstijden van de kerk. Het waren succesvolle en mooie dagen.

Een korte terugblik op de 40ste expositie van juli/augustus j.l. Het was een goede en sfeervolle expositie met een feestelijke opening in verband met het jubileum. Omdat ook het Klein Kerkenpad in deze periode viel waren er vermoedelijk meerdere bezoekers. In totaal ongeveer 700 personen bezochten de kerk en de expositie.

opening e40

Tijdens de Open Monumentendagen op 12 en 13 september zijn in het hele land tal van oude en bijzondere bouwwerken te bezichtigen. Ook het kerkje van Zweeloo, dat dateert uit 1250, is geopend.  In 1883 was Vincent van Gogh in Zweeloo. Hij was altijd geboeid door werkende mensen, boeren en ambachtslieden. Door deze mensen te tekenen oefende hij zich in de techniek. Ook een kunstschilder is een ambachtsman, een handwerker.
Vincent van Gogh stierf in Frankrijk in het jaar 1890, nu 125 jaar geleden. Vandaar dat 2015 is uitgeroepen tot het Van Gogh-jaar.
De kerk en het werk van Van Gogh worden als uitgangspunt genomen voor het kunstproject:  “Kunst en ambacht in de kerk”.
Doel van het project: Kinderen kennis te laten maken met kerk, kunst en ambacht, zowel in onderlinge relatie als met elk onderdeel apart.
Verschillende kunstwerken die door leerlingen van de Anwende, de Smeltkroes en de Schutse worden gemaakt,  zullen worden tentoongesteld in het kerkje van Zweeloo tijdens het weekend van 12 en 13 september.
U bent van harte welkom om deze tentoonstelling te bezoeken.

Openingstijden van de kerk:
zaterdag 12 september van 10.00 uur tot 16.00 uur
zondag 13 september van 13.00 tot 16.00 uur.