Het Zweeler Palet organiseert van 15 april t/m 8 mei 2016 weer een expositie in de kerk van Zweeloo. Dit keer zijn er beeldhouwwerken te zien van Henk Hoving uit Zuidlaarderveen. Verder keramiek van Lot Rooijakkers uit Gees. En tenslotte aquarellen en tekeningen van Co Raatjes uit Beilen. Ook kunstenares Lenie Waalkens uit Annen zou exposeren. Helaas is zij een week geleden plotseling overleden. Uit eerbetoon aan haar en in overleg met de familie, hebben wij toch enkele beeldenhouwwerken van haar in de kerk tentoongesteld.

De opening van deze 43ste expositie heeft plaatsgevonden op vrijdagavond 15 april jl. U kunt nog een kijkje gaan nemen t/m 8 mei aanstaande.  De openingstijden van de expositie zijn woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur. Van harte welkom!

Poster 43e expositie (pdf) >

zp klein

De aquarellen en tekeningen zijn van Co Raatjes-Dijkstra uit Beilen. Zij rondde de 3-jarige vakstudie af aan de klassieke academie te Groningen. Daarvoor schilderde ze veelal met aquarel en volgde daarvoor vele cursussen. Passie voor “gewoon” tekenen was er al maar werd door de klassieke academie weer gestimuleerd. Co Raatjes maakt graag portretten van mens en dier. Eigenlijk dienen alle onderwerpen zich aan wanneer ze het netvlies artistiek beroeren. Onlangs heeft ze nog een serie pentekeningen gemaakt van voornamelijk Drentse boerderijen. Een permanente tentoonstelling is te zien in het Fletcher hotel “De Bőrken” in Lhee.

De keramiek is van Lot Rooijakkers uit het prachtige dorpje Gees, zoals ze zelf zegt. In haar opleiding op de “kweekschool” snuffelde ze aan de klei, waarna ze de akte R (L.O. Handvaardigheid) heeft gehaald. Creatieve vakken hebben altijd haar aandacht gehad. In de jaren '80 volgde zij enkele cursussen bij Lucas Jalving in Oosterhesselen. Maar door het vele werk in het onderwijs en met opgroeiende kinderen heeft deze hobby enige jaren stil gelegen. Vanaf 2003 werkt zij met verschillende kunstenaars in ateliers. Momenteel is zij lid van AKE (Amateur Kunstenaars Emmen). De beelden zijn meestal figuratief, soms licht abstract en vaak met een komische noot. Haar passie is niet alleen het maken van beelden maar ook het gebruik van de vele stookmogelijkheden. Lot probeert ze graag uit en is altijd geïnteresseerd in nieuwe stooktechnieken. Jaarlijks gaat ze daarom ook een week naar Frankrijk om er verschillende manieren van stoken te ervaren, zoals Raku, kuilstook en zaagselstook. In 2015 heeft ze voor het eerst, in Obvara, een Oosterse stookwijze ervaren. Gedurende het gehele jaar is haar werk thuis te bezichtigen.

Tenslotte nog meer beeldhouwwerk maar nu van Henk Hoving. Na 30 jaar in de Gezondheidszorg te hebben gewerkt heeft Henk gebruik gemaakt van de VUT regeling. In het jaar 2000 is hij begonnen met boetseren bij Peta Jager te Zuidlaren. In 2003 is hij hiermee gestopt en is hij bij Mony Unger in Zuidbroek met beeldhouwen begonnen. De beelden worden soms in opdracht gemaakt. Andere beelden zijn ontstaan door de vorm van de steen en de eigen fantasie. Henk werkt met serpentijn, albast, speksteen en mergel.

Ook kunstenares Lenie Waalkens uit Annen zou exposeren. Helaas is zij een week geleden plotseling overleden. Uit eerbetoon aan haar en in overleg met de familie, hebben wij toch enkele beeldenhouwwerken van haar in de kerk tentoongesteld.

Kunt U niet een uur met mij waken?

Deze vraag stelde Jezus op de Olijfberg aan zijn discipelen. En die komt in verschillende vormen en tijden, heel persoonlijk aan ons gericht, steeds terug op ieders levenspad. Wat moeten we ermee? Wat kunnen we ermee? Waken, hoe doe je dat? Wanneer? Met wie?

In de goede week; de lijdenstijd, kan een ieder die bij bovenstaande vraag even echt stil wil staan, terecht in de Hervormde Kerk aan de Wheem in Zweeloo. Even bij jezelf komen met betrekking tot de voorbereiding van Pasen, zodat je niet aan jezelf en anderen voorbij gaat. U hoeft niets te doen, alleen te zijn. De kerk is open op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag van 19 tot 20 uur. Er zijn twee mensen van de voorbereidingsgroep aanwezig.

De dienst Goede Vrijdag dienst begint om 19.30 uur.

Graag tot ziens!

Op 4 maart 2016 werd er wereldwijd gebeden, volgens een liturgie die dit jaar door Cubaanse vrouwen was gemaakt: Wereldgebedsdag. Ook in Aalden kwamen vrouwen bijeen. Vrouwen in echte Cubaanse kleding, zoals werd geopperd in de liturgie, konden we niet regelen, maar middels een powerpointpresentatie kwamen diverse Cubaanse vrouwen binnen ons gezichtsveld. Zingend, lezend en biddend vierden wij de liturgie. Zoals overal op de wereld. Een gegeven dat zo aanspreekt, dat na het stoppen van Fennie Eising, die de organisatie heel veel jaren deed, er weer vrouwen beschikbaar zijn om ook in 2017 de Wereldgebedsdag, dan door Fillipijnse vrouwen gemaakt, weer in Aalden te laten plaatsvinden. Voor Fennie was het bloemstuk, in Cubaanse stijl en kleuren. Na de viering was er thee, waarop getrakteerd werd door de kerken van Aalden en Zweeloo, en koekjes met een Cubaanse twist. En de bloemblaadjes, waarop de aanwezige vrouwen mooie woorden hadden geschreven, werden als cadeautje uitgereikt.

 

Het Zweeler Palet organiseert wederom een expositie In de kerk van Zweeloo, De Wheem 10. Fraaie kunstwerken van tien kunstenaars van de Kunstvesting Coevorden zijn van12 februari tot en met 6 maart  2016 te bezichtigen. Het zijn: Saskia Dingelstad uit Dalen, Linda Dijkstra uit Sleen, Agnes van Eupen uit Meppen, Marieke Geerlings uit Stieltjeskanaal, Joke Holwerda uit Aalden, Herman Kőlker uit Oosterhesselen, Theo van Meel uit 't Haantje, Jowan Remmig uit Gees, Caroline Verschoor uit Dalen en Wout Wachtmeester uit Dalerpeel.

De opening van de expositie vindt plaats op vrijdagavond 12 februari om 19.30 uur. De kerk is open vanaf 19.00 uur.
Openingstijden: woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur.

zp klein

De kunstenaars zijn:

Saskia Dingelstad uit Dalen, met schilderijen over mensen in een groot stedelijke, dynamische omgeving waar tijd belangrijk is. Mensen die meebewegen met de grote groep, rennend om op tijd te komen. Individuen die zich terugtrekken uit die massa, wachtend, beschouwend, de tijd dodend. Ze is gefascineerd door toevalligheden die zich op zulk soort momenten voordoen.

Linda Dijkstra uit Sleen, met textiele vormgeving als kunst. Haar werk beweegt zich tussen metaal en textiel. Processen als tactiliteit, sensibiliteit en sensitiviteit spelen een grote rol. Het werk wat zij toont is volop in ontwikkeling, woorden rijgen zich aaneen tot teksten en weefsels rafelen uit tot draden. Het leven steekt, stretcht zich uit of blijft haken, liefde rafelt uiteen en herinneringen hechten zich in je vast.

Agnes van Eupen uit Meppen met schilderijen met thema's als landschap, natuur en gebouwen in hun omgeving. In de impressies die al schilderend ontstaan zoekt zij naar de contrasten tussen licht en donker, dichtbij en veraf, gesloten en open vormen, het spanningsveld tussen stilte en beweging. Alle ingrediënten van ons dagelijks bestaan liggen in deze belevingswereld besloten. Het zijn haar spiegelingen, een mysterie tussen droom en werkelijkheid.

Marieke Geerlings uit Stieltjeskanaal, keramiek. Momenteel is zij bezig met haar interpretatie van de 17e eeuwse stillevens. Zij gebruikt ook vaak een thema uit de Bijbel.

Joke Holwarda uit Aalden, is edelsmid en beeldend kunstenaar. Zij werkt vrij subtiel met weinig materiaal. Vooral het lijnenspel vindt zij erg belangrijk. Zij geeft op creatieve wijze vorm aan sieraden, wandpanelen en bijzondere kunstobjecten voor zowel binnen als buiten.

Herman Kőlker uit Oosterhesselen, teken- en schilderkunst. Hij wordt als schilder gefascineerd door de invloed van de mens op het landschap en in het bijzonder door de sporen die de mens hierin achterlaat. Sporen zoals essen, ploegsporen, turfvelden, dijken, kortom een landschap dat is ontstaan door mensenhanden.

Theo van Meel uit 't Haantje, schilder en beeldhouwer. Als bioloog en kunstenaar is hij geraakt door de wereld om hem heen, of hij in de lucht, naar de grond of door een microscoop kijkt, juist de details bepalen zijn invalshoek en perceptie. Het werk is realistisch met een vaak aparte vervreemding die vaak tot stand komt door het gekozen perspectief. Altijd heeft het een directe relatie met hemzelf of zijn omgeving.

Jowan Remmig uit Gees, grafiek, collages, sieraden en houtbewerking. Hij is een veelzijdig kunstenaar. Hij maakt collages, etsen, steendrukken en sieraden. Uitgangspunt is steeds het zoeken naar pure schoonheid. Kenmerkend voor zijn werk is de aandacht voor kleine details en de grote zeggingskracht die hij daarmee bewerkstelligt.

Caroline Verschoor uit Dalen, schilderkunst. Zij maakt olieverfschilderijen met collectieve en persoonlijke symboliek, weergegeven middels beelden van dier en natuur.

Wout Wachtmeester uit Dalerpeel, schilderijen. Zijn thema's zijn mensfiguren, landschappen en vogels. De patronen die het licht strooit in het schilderij en de diepe schaduwen die daardoor ontstaan geven het werk een eigen dynamiek.

Dit keer met de titel: “Kader en Kleur in het Landschap”.

Zweeloo – In de kerk van Zweeloo, De Wheem 10, zijn van 17 oktober tot en met 8 november 2015 schilderijen en glasfusing kunstwerken te bezichtigen.  De expositie wordt georganiseerd door het Zweeler Palet. De schilderijen zijn van Marion Mencke uit Noord Sleen. De glasfusing kunstwerken zijn van Annemarie Elberse uit Sleen.

Openingstijden: woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur.

Poster 41e expositie (pdf) >

Fotocollage opening 41e expositie (pdf) >

zp klein

De schilderijen van Marion Mencke zijn geïnspireerd op het landschap. Door te tekenen en te schilderen heeft zij geleerd hoe fijn het is om beelden, je gevoelens en gedachten om te zetten in lijnen, vormen en kleuren. Door vrij en onbevangen te mogen schilderen, alles los te laten, kom je dichter bij je gevoel. Het is een manier om te ervaren hoe de omgeving je gevoel raakt, wat je bezig houdt, waar je aandacht naar toe gaat. Het landschap geeft haar rust en ruimte. Marion werkt met verschillende technieken en materialen, zoals drukinkt op oliebasis, acrylverf en mix media. Als gereedschap gebruikt zij kwasten, rollers en paletmessen. Kleur en compositie spelen een belangrijke rol in haar werk. Naast haar werk als leerkracht op de basisschool De Anwende, geeft zij zowel thuis in haar atelier, als op locatie, teken- en schilderlessen voor kinderen en volwassenen.

De glasfusing kunstwerken zijn van Annemarie Elberse uit Sleen. In september 2005 is zij begonnen met werken vanuit haar eigen atelier. Na jarenlang vooral cognitief bezig te zijn geweest kreeg zij de kans om uiting te gaan geven aan haar wens om te creëren. In 2005 heeft zij de basisopleiding Fotografie aan de Fotovakschool in Apeldoorn gevolgd. De opmerking van één van de docenten: “Als je je als fotograaf wilt onderscheiden, moet je iets extra's doen”, heeft zij letterlijk genomen en daar is het concept “foto-glaswerk-tekst” uit voortgekomen. Zij laat zich inspireren door het verhaal achter de foto, de compositie, de vormen en de kleuren en vertaalt dit naar een nieuw object. Zij maakt de foto (herinnering) als het ware tastbaar. Tijdens het maakproces speelt zij met woorden om tot slot, als “kers op de taart”, het geheel een korte tekst mee te kunnen geven. Naast dit concept werkt zij met nog twee terugkerende thema's: “kader en kleur je kijk op de wereld” en “vier het leven”. Voor het eerste thema maakt zij kaders van glas. Het tweede thema komt tot uitdrukking in bloemen en dansers van glas. Naast deze kleine(re) werkstukken probeert Annemarie jaarlijks een groter project aan te pakken. In 2014 was dat het dansproject Refractie en in 2015 staat haar installatie Corps de Ballet centraal. Naast werken in haar atelier organiseert zij huiskamer optredens onder de titel: “BijAE” en werkt zij, op contractbasis, voor theater de Tamboer in Hoogeveen. Na de eerder genoemde cursus in Apeldoorn heeft Annemarie nog diverse aanvullende cursussen gevolgd. Onder anderen de opleiding Creatieve Handvaardigheid in Groningen. Dit om haar creativiteit verder te ontwikkelen.

Op zaterdag en zondag 12 en 13 september was de kerk open in verband met de Open Monumentendagen.

Het thema dit jaar was “Kunst en Ambacht”. Ook is het dit jaar het jaar van Van Gogh. Hij stierf 125 jaar geleden. Een kunstschilder is ook een ambachtsman. Hierdoor ontstond het plan voor een expositie in de kerk in samenwerking met de leerlingen van de Anwende, de Smeltkroes en de Schutse. Kinderen hebben de meest prachtige tekeningen, litho's en andere kunstwerken gemaakt. Jonge talenten zaten er beslist bij. Ouders bezochten met hun kinderen de kerk op zoek naar het kunstwerk van hun kind. Foto's werden gemaakt van het kind met haar of zijn eigen kunstwerk. Ook grootouders en leerkrachten brachten een bezoek aan de kerk. Leuke kindervragen waren er over onder anderen de preekstoel en de collectezakjes. Maar er waren vanzelfsprekend ook anderen die de ronde deden langs de kerk en andere open gestelde monumenten. Dit weekend bezochten ongeveer 400 mensen de kerk!! Een ongekend hoog aantal! Wat een succes! Wat fijn dat er zovele bezoekers, groot en klein, deze kerk niet voorbij zijn gegaan maar naar binnen zijn gelopen.

De werkgroep van het Zweeler Palet heeft haar medewerking verleend aan de organisatie en aanwezigheid tijdens de openingstijden van de kerk. Het waren succesvolle en mooie dagen.

Een korte terugblik op de 40ste expositie van juli/augustus j.l. Het was een goede en sfeervolle expositie met een feestelijke opening in verband met het jubileum. Omdat ook het Klein Kerkenpad in deze periode viel waren er vermoedelijk meerdere bezoekers. In totaal ongeveer 700 personen bezochten de kerk en de expositie.

opening e40

Tijdens de Open Monumentendagen op 12 en 13 september zijn in het hele land tal van oude en bijzondere bouwwerken te bezichtigen. Ook het kerkje van Zweeloo, dat dateert uit 1250, is geopend.  In 1883 was Vincent van Gogh in Zweeloo. Hij was altijd geboeid door werkende mensen, boeren en ambachtslieden. Door deze mensen te tekenen oefende hij zich in de techniek. Ook een kunstschilder is een ambachtsman, een handwerker.
Vincent van Gogh stierf in Frankrijk in het jaar 1890, nu 125 jaar geleden. Vandaar dat 2015 is uitgeroepen tot het Van Gogh-jaar.
De kerk en het werk van Van Gogh worden als uitgangspunt genomen voor het kunstproject:  “Kunst en ambacht in de kerk”.
Doel van het project: Kinderen kennis te laten maken met kerk, kunst en ambacht, zowel in onderlinge relatie als met elk onderdeel apart.
Verschillende kunstwerken die door leerlingen van de Anwende, de Smeltkroes en de Schutse worden gemaakt,  zullen worden tentoongesteld in het kerkje van Zweeloo tijdens het weekend van 12 en 13 september.
U bent van harte welkom om deze tentoonstelling te bezoeken.

Openingstijden van de kerk:
zaterdag 12 september van 10.00 uur tot 16.00 uur
zondag 13 september van 13.00 tot 16.00 uur.

Zweeloo – In de kerk van Zweeloo, De Wheem 10, zijn van 18 juli tot en met 16 augustus 2015 litho's en keramiek te bezichtigen. De expositie wordt georganiseerd door het Zweeler Palet.

De litho's zijn van Lidwien Chorus uit Orvelte. Het onderwerp van haar litho's is al heel lang: vogels. Toen zij klein was keek ze al heel graag naar vogels in de tuin en het er aan grenzend bos. Haar vader gaf het voorbeeld en er lag altijd een vogelboek om in te kijken. Die vogelliefde is altijd gebleven en alleen maar toegenomen. Soms maakt ze reizen speciaal om één bepaalde vogelsoort te bestuderen voor een litho. Maar even vaak maakt ze litho's van vogels die ze in de tuin ziet. Meestal zijn het oude oervogels zoals duikers, uilen en spechten die zij afbeeldt in hun meest typerende houding in hun eigen biotoop. Het is belangrijk voor haar de sfeer weer te geven die zij ervaart als zij de vogels bestudeert, meestal is dit een sfeer van wijde wildernis en stilte. Het vogels kijken buiten kan ze goed combineren met het ambachtelijke proces van het maken van een steendruk. Geduld en concentratie zijn voor allebei nodig. Het tekenen van vogels op miljoenen jaren oude stenen vindt zij mooi en bijzonder.

De keramiek is van Eva Ouden Ampsen uit Lutjegast. Eva woont en werkt in het Westerkwartier, waar zij in een oude Groninger pastorie oosterse sferen schept door middel van haar werk. Het zijn handgevormde vazen en schalen die na het bakproces beschilderd en gedecoreerd worden in een eigenzinnige, kleurrijke en tegelijkertijd ingetogen stijl. Ook maakt zij halssieraden met verrassende combinaties waarbij materiaal wordt gebruikt zoals rvs, nylon en karton. Veel inspiratie haalt zij uit oude Japanse houtsnedes en prenten. Door middel van haar werk wil zij schoonheid en balans overbrengen.

Dit jaar bestaat Het Zweeler Palet 10 jaar en het is tevens de 40e expositie. Daardoor zal de opening op vrijdagavond 17 juli om 19.30 uur een feestelijk tintje krijgen met een muzikale omlijsting. De kerk is open vanaf 19.00 uur.

Openingstijden: woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur.
Uitzondering: woensdag 12 augustus zal de expositie niet geopend zijn.

Poster 40e expositie (pdf) >

Collage van de feestelijke opening(pdf) >