Zweeloo – Het Zweeler Palet organiseert een expositie van 8 februari tot en met 3 maart 2019 in de kerk van Zweeloo, De Wheem 10. Dit keer zijn er schilderijen met gemengde technieken te zien van Ineke van Tiel uit Wapserveen en ruimtelijk werk van Zjkln uit Kerkenveld.

Openingstijden: woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur.

Fotocollage feestelijke opening op 8 februari 2019 (pdf) >

zp klein

 

Zweeloo – Het Zweeler Palet organiseert een expositie van 13 oktober tot en met 4 november 2018 in de kerk van Zweeloo, De Wheem 10. Dit keer zijn er schilderijen te zien van Toon Blokland en keramisch werk van Jessica Lelieveld.

Toon Blokland
Eind jaren tachtig is Toon begonnen met schilderen. Hij is een autodidact. Hij hecht hier zeer aan omdat hij denkt op die manier tot een meer persoonlijke expressie te kunnen komen.. Aanvankelijk schilderde Toon Franse dorpjes en landschappen op een kleurrijke en impressionistische manier. Gaandeweg ontstonden ook meer abstracte werken, die uiteindelijk de overhand hebben gekregen. Er ontstond een meer intuïtieve manier van werken. Toon schildert vanuit een voorop bedacht plan. Voor een goed voelend eindresultaat zijn structuur, vlakverdeling, kleur en balans van de afbeelding belangrijk. Een gedicht van Bert Schierbeek geeft deze manier van werken goed weer: “Er wordt ergens een streep getrokken, die om zichzelf gaat kronkelen en een onvermoed beeld maakt”. Het is voor Toon dan ook logisch dat de werken geen titel hebben. Hij vindt het belangrijker dat de toeschouwer geraakt of geprikkeld wordt om zelf te gaan fantaseren. Ook spreekt een zinsnede van George Steiner hem aan: “We zijn steeds minder in staat om ons eigen zijn te “horen”, terwijl dat “horen” misschien wel de voornaamste voorwaarde voor Creativiteit is”. Hij weet niet goed hoe je “eigen zijn” moet definiëren en het is niet origineel maar “landschappen van de ziel of de echtheid” en in dit geval zijn ziel of echtheid, zou goed passen bij zijn schilderijen.

E52 Toon Blokland

Jessica Lelieveld
Sinds 2005 is zij kunstenaar. Inspiratie haalt Jessica uit haar directe omgeving. Het prachtige en weidse Groninger Land. Zij houdt van de ruimte, de verten, de horizon en van het Reitdiep waaraan zij woont. Jessica proeft hier vrijheid. Naast deze elementen wordt zij geboeid door het thema Tijd. Tijd bindt haar….. Ritme van dag en nacht, seizoenen maar ook wérk, afspraken. Vrijheid in gebondenheid wil Jessica verbeelden in haar werk, in haar kommen. Jessica werkt met name met keramiek. Zij mag graag combineren met andere materialen. Momenteel werkt zij aan een serie wandobjecten Keramiek met Vilt. Jessica is tevens creatief begeleidster van mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel, werkzaam in Norg.

E52 Jessica Lelieveld

De opening van de expositie vindt plaats op vrijdag 12 oktober om 19.30 uur. De kerk is open vanaf 19.00 uur. U bent van harte welkom op de openingsavond èn op de overige dagen van deze expositie. Openingstijden: woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur.

De werkgroep Het Zweeler Palet vraagt vrijwilligers ter ondersteuning bij het organiseren van exposities in de kerk van Zweeloo. Enige belangstelling voor de kunst is wel gewenst. Voor informatie:

Agnes van Eupen, email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Roely Kuipers, email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Nel Gast, email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. telefoon: 06 50504551.

Zweeloo – Het Zweeler Palet organiseert een expositie van 13 juli tot en met 12 augustus 2018 in de kerk van Zweeloo, De Wheem 10. Dit keer zijn er schilderijen te zien van Siny Haitel en beeldhouwwerk van Eveline Bekkering.

Siny Haitel
Het schilderen is voor Siny het leven, hoe het zich aandient, hoe ze langs de dingen wandelt en wat er op haar pad komt. Het positieve in het leven is voor haar heel belangrijk. Toch ontkomt ze er soms niet aan dat er minder leuke dingen op haar weg komen. Dan volgt er steevast een vertaling op een doek. Ze maakt nooit schetsen. Ze wil puur met haar fantasie aan de slag. In die fantasie kan ze zich volledig uitleven. De landelijke omgeving waar zij woont zorgt voor veel inspiratie. Ze kan daar ontzettend genieten van de stilte. Ook een krachtig stuk muziek past er op bepaalde momenten bij. Siny schildert met grote gedrevenheid op tijden van vroeg in de ochtend tot laat in de avond. Zij voelt zich een superrijk mens, dat zij daarmee bezig mag zijn.

Eveline Bekkering
Het was altijd al een deel van haar leven op een speelse manier beeldend bezig te zijn. Ze begon al vroeg met het werken met klei, het boetseren van allerlei vormen: figuren, koppen, abstract en figuratief. Het 3-dimensionaal bezig zijn vond zij fascinerend. Het op dat moment nog vrij onbekende fenomeen mandala’s kwam op haar pad en gaf haar de mogelijkheid haar creativiteit en vaardigheden op het platte vlak te onderzoeken. De cirkel gaf haar de mogelijkheid op een veilige manier haar binnenwereld te verkennen en vorm te geven en zichzelf als autodidact op kunstzinnig niveau te ontwikkelen. Het 3-dimensionaal werken is nooit helemaal weggeweest. Vanaf 2005 heeft ze zich intensief met het werken in steen verbonden. Het beeldhouwen in verschillende soorten steen is als een hernieuwde zoektocht naar de vormkracht in haarzelf maar nu vanuit een diepere laag, vanuit de stilte in haarzelf. Eveline is een beeldhouwer in de klassieke zin van het woord, dat wil zeggen zij hakt haar beelden handmatig uit grote brokken natuursteen.

De opening van de expositie vindt plaats op vrijdag 13 juli om 19.30 uur. De kerk is open vanaf 19.00 uur. U bent van harte welkom op de openingsavond èn op de overige dagen van deze expositie. Openingstijden: woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur.

zp klein

Zweeloo – Het Zweeler Palet organiseert een expositie van 23 februari tot en met 25 maart 2018 in de kerk van Zweeloo, De Wheem 10. Een bijzonder evenement deze keer omdat het de 50ste keer is dat deze expositie wordt georganiseerd. Het Zweeler Palet besteedt hier dan ook extra aandacht aan door middel van een overzichtstentoonstelling waarbij 25 oud-exposanten 50 kunstwerken, zowel schilderijen als ook ruimtelijk werk zullen exposeren.

Fotocollage van de feestlijke opening op 23 februari (pdf) >

zp klein

Zweeloo – Het Zweeler Palet organiseert een expositie van 13 oktober tot en met 5 november 2017 in de kerk van Zweeloo, De Wheem 10. Dit keer zijn er aquarellen te zien van Trijntje Muys en keramiek van Jolanda Oosting.

De opening van de expositie vindt plaats op vrijdag 13 oktober om 19.30 uur. De kerk is open vanaf 19.00 uur. U bent van harte welkom op de openingsavond èn op de de overige dagen van deze expositie. Openingstijden: woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur.

zp klein

Trijntje Muys
Na een loopbaan bij het onderwijs begon Trijntje zich met enthousiasme te wijden aan de schilderkunst. Aquarel sprak haar in het bijzonder aan omdat er veel mogelijkheden tot verfijning en nuance in aanwezig zijn. Het creëren van sfeer is voor haar een essentieel onderdeel bij het maken van een aquarel. Het gaat om een intieme weergave van de werkelijkheid. De werkelijkheid is altijd haar uitgangspunt maar de ontstane aquarel laat dit soms ten dele zien. De objecten zijn meestal niet scherp omlijnd maar vloeien in zorgvuldig opgebrachte kleurvlakken in elkaar over. Diverse thema's zijn aan de orde, landschap, stilleven, dieren, bloemen, portret en model, abstract werk, zee en strand.

Jolanda Oosting
Zij maakt keramische beelden. Jarenlang heeft zij hiervoor boetseerlessen gevolgd. Jolanda put haar inspiratie uit het observeren van mensen en dieren. Ze vindt het boetseren in klei fijn omdat het een gewillig en natuurlijk materiaal is. Haar voorkeur gaat uit naar ronde en compacte vormen, zoals goed gevulde vrouwfiguren. Haar thema's zijn dan ook nijlpaarden, vrouwfiguren, baadsters en vogels. Na het bakken patineert Jolanda haar beelden meestal in harmonieuze en vaak vergrijsde tinten. Soms ook in meer sprekende kleuren. Zij probeert met haar werk tot de verbeelding en het gevoel te spreken met af en toe een komische touch

 

Zondag 17 september wordt er een bijzondere eredienst gehouden in de Hervormde Kerk van Zweeloo. Het is het begin van het nieuwe kerkelijk seizoen. Op deze Startzondag laten we zien wat er allemaal in en om de kerk is gebeurd en gebeurt. We noemen het een “kerkproeverij” in de ruimste zin van het woord. In de dienst blikken we dan ook terug naar alle activiteiten die het afgelopen jaar hebben plaats gevonden. We kijken vooruit naar het komende jaar en presenteren de nieuwe activiteiten. Al tijdens de voorbereiding hebben wij geconstateerd dat er heel veel gebeurt rondom de kerk van Zweeloo. Wij nodigen dan ook iedereen van harte uit om naar deze bijzondere kerkdienst te komen.
De Hervormde Kerk van Zweeloo, De Wheem 10. Aanvang kerkdienst 10.00 uur.

Fotocollage opening nieuwe seizoen (pdf) >

Op zaterdag 8 en zondag 9 september is de kerk van Zweeloo open in verband met de jaarlijkse Open Monumentendagen. Het thema dit jaar is: “Europa”. In en om de kerk is van alles te zien en te beleven! Dit doen we samen met Kunstenaarsdorp Zweeloo.

Openingstijden van de kerk zijn zaterdag van 13.00 (in verband met een uitvaart geen ochtend openstelling) tot 16.00 uur en zondag van 12.00 tot 16.00 uur. Nieuwsgierig geworden? Kom dan naar de kerk!!!

Meer informatie:

Link website kunstenaarsdorp

Link website open monumentendagen

Het Zweeler Palet organiseert van 14 julil t/m 13 augustus 2017 een expositie in de kerk van Zweeloo. Dit keer zijn er schilderijen te zien die gemaakt zijn door Jeanette Jipping en is er keramisch werk van Janny Scheerhoorn.

De opening van deze expositie vindt plaats op vrijdag 14 juli om 19.30 uur. De kerk is open vanaf 19.00 uur. U bent van harte welkom op de openingsavond èn op de overige dagen van de expositie.
Opneningstijden: woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur.

zp klein

Jeanette Jipping
Jeanette schildert het liefst de landschappen aan de kust. Favoriet zijn de Waddeneilanden, Italië (Venetië) en Spanje (Javea, strand, dorp en landschap). Haar werk is niet beperkt tot één onderwerp. Water, ruimte, kleur, licht, lucht en stilte zijn de trefwoorden voor haar schilderijen. De invloed van de mens op het landschap en het plezier in de kleine dingen van het leven zijn belangrijke onderwerpen in haar werk. Jeanette schildert vooral met olieverf in heldere frisse kleuren. Als voorstudie tekent ze met potlood en houtskool en maakt kleine aquarellen. In het atelier bouwt ze als het ware schilderijen op in meerdere dunne lagen. De schilderijen komen niet altijd overeen met de werkelijkheid. Veel is weggelaten, soms iets veranderd, de vormen wat strakker, de kleuren een nuance meer helder.Jeanette kreeg op latere leeftijd kreeg de prachtige kans om de Klassieke Academie voor Schilderkunst in Groningen te volgen en studeerde af in 2013. Voor die tijd werkte zij als eerstelijns- en gezondheidszorg-psycholoog in haar eigen praktijk in Appelscha.

Janny Scheerhoorn
Het uitvoeren van een handeling is onderdeel van haar zelfportret vindt Janny en vindt het een uitdaging om plastisch materiaal te gebruiken voor een beeld wat niet voor de hand ligt. Een soort vervreemding. Ook werkt zij op deze manier graag met papier en textiel. Het boeit haar om te ervaren hoe een omgeving invloed heeft op de kracht en de vorm van een project en omgekeerd. Dynamiek en speelsheid past zij veel toe. Als zij aan een ontwerp begint, ziet zij meerdere opties. Uiteindelijk kiest ze dan meestal voor een uitvoering in eenvoudige vorm omdat dit beeld naar haar idee het sterkst spreekt.. Verhalen vertellen hoort bij Janny, vandaar deze manier van presenteren. Haar keramiek stookt zij biscuit en zij geeft het object daarna een behandeling met sulfaten. De volgende stap is dan het stoken in de pitfire. Ook maakt zij gebruik van de rakustook.

In de Stille Week waren er stiltemomenten, vieringen met Avondmaal,
Jesus Christ Superstar en de terugkeer van het licht, en dit jaar een
extra activiteit: een kruiswegstatie-wandeling, in de natuur. Dit werd
georganiseerd door mensen uit de kerken van Aalden, Zweeloo en
Oosterhesselen.
Op Goede Vrijdag om 15.00 uur gingen 15 mensen De Palms in, het
jeneverbesbos bij Meppen. Op 14 plekken werd één van de kruiswegstaties
getoond. De afbeeldingen kwamen uit de RKkerk in Emlichheim.
Stoppen, aandacht, stilte. ............
Het Taizélied "In uwe handen, Vader, beveel ik mijne geest" werd lopend
tussen statie 11 (Jezus wordt aan het kruis genageld) en statie 12
(Jezus sterft) gezongen.
Dat er schapen aanwezig waren bij statie 13 (de kruisafname) en statie
14 (Jezus wordt in het graf gelegd) was een cadeautje.

klik hier voor foto's

Zondag 7 mei 2017 heeft Lucas Eising afscheid genomen als ambstdrager.

Na 14 jaar ouderling te zijn geweest in zijn tweede periode en ook al in de eerste termijn heeft onze dominee De Groot in de goed bezochte kerkdienst afscheid genomen van Lucas Eising als ambstdrager. Onze voorzitter van de kerkenraad Epke Wiersma voegde hier mooie woorden aan toe en bedankte Lucas voor zijn inzet, maar ook door zijn trouwe aanwezigheid op vergaderingen en zijn speciale humor. Wij gaan Lucas vast en zeker nog zien als bezoeker van de eredienst, maar ook bij de bijeenkomsten van de bezoekgroep.

IMG 0018 Small

Het Zweeler Palet organiseert van 22 april t/m 14 mei 2017 wederom een expositie in de kerk van Zweeloo. Dit keer zijn er etsen te zien die gemaakt zijn door zes kunstenaars van de Kunstenaarsvereniging De Noordelijke Etsers. Zij maken zeer uiteenlopend werk, zowel abstract als figuratief, zwart-wit en met veel kleur. Daarnaast is er keramisch werk van Henneke Chevalier. De opening van deze expositie vindt plaats op zaterdag 22 april 2017 om 14.00 uur. De kerk is open vanaf 13.30 uur. U bent van harte welkom op de openingsmiddag èn op de overige dagen van de expositie op woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur.

zp klein

Henneke Chevalier vindt de inspiratie voor haar keramische werk in architectuur en landschap. Enkele thema's die haar bezighouden verbeeldt zij in een abstracte vormgeving. De gladde oppervlakken en strakke vormen geven de objecten een monumentaal karakter. Het is een uitdaging om juist met klei een dergelijke vormgeving tot stand te brengen. Haar fascinatie voor geometrische vormen en patronen komt vooral tot uiting in de gestileerde kleurige decoraties. Ondanks de nauwgezette afwerking heeft het werk toch een speelse uitstraling.

De kunstenaars van de Noordelijke Etsersgroep zijn: Willem Bleeker, Ine Hendriks, Marcia Krijgsman, Ansje van den Muzenberg, Jowan Remmig en Lieke Vreede. Zij houden zich allen bezig met de etstechniek. De Noordelijke Etsers maken zeer uiteenlopend werk, zowel abstract als figuratief, zwart-wit en met veel kleur.

Willem Bleeker's werk bestaat in hoofdzaak uit Grafiek en Schilderijen. De motivatie voor zijn werk zijn gebeurtenissen uit zijn eigen realiteit, de literatuur en de mythologie. In zijn werk geeft hij schijnbaar onbelangrijke zaken de volle aandacht.

Ine Hendriks. Haar werk is figuratief en direct Dieren spelen meestal de hoofdrol. In de discipline grafiek gebruikt zij droge naald en mezzotinten. Vooral in de mezzotint techniek is zij actief.

Marcia Krijgsman. Een kleurets maakt een afdruk uniek omdat bij elke afdruk veranderd kan worden in kleur en samenstelling, Het Groningerland blijft een belangrijk uitgangspunt voor haar werk. De uitgestrekte ruimte, de lucht, het wad. Ook een herinnering of een gebeurtenis om haar heen, in binnen – of in buitenland, zijn thema's om aan door te werken.

Ansje van den Muyzenberg. Door het componeren met verschillende grootte en vormen platen probeert zij haar verhaal te vangen in de gewenste vorm en sfeer. Daarbij gebruikt zij zowel abstracte als figuratieve elementen. Inspiratiebronnen zijn oude Romaanse fresco's, details uit de natuur, verweven met haar zoektocht door het leven zelf. Momenteel laat zij zich veelal inspireren door de natuur tot het maken van evenwichtige composities waarbij het “weglaten” een streven is om de chaos in haar hoofd op te ruimen.

Jowan Remmig. Jowan is een veelzijdig kunstenaar. Hij maakt collages, etsen, steendrukken en sieraden. Meestal werkt hij gedurende een langere periode in één van deze disciplines. Hoewel zeer divers, bestaan de werken altijd uit verstilde beelden. Uitgangspunt is steeds het zoeken naar pure schoonheid. Kenmerkend voor zijn werk is zijn aandacht voor de kleinste details en de grote zeggingskracht die hij daarmee bewerkstelligt.

Lieke Vreede. Door een studie wordt haar belangstelling gewekt voor de archeologie en de vroege culturen rond de Middellandse Zee. De neerslag daarvan wordt later zichtbaar in haar werk. Er ontstaan etsen met primitieve, langgerekte mensfiguren, schrifttekens en archaïsche bootvormen. De rechthoekige plaat maakt plaats voor lossere vormen die naast en deels over elkaar heen worden gedrukt, waardoor subtiele kleurschakeringen ontstaan. Het werk van de laatste jaren neigt meer naar abstractie en is ingetogener van kleur. Haar werk bestaat op het ogenblik uit sobere, landschappelijke etsen in zwart/wit.