Zweeloo – Het Zweeler Palet organiseert een expositie van 26 april tot en met 19 mei 2019 in de kerk van Zweeloo, De Wheem 10. Dit keer zijn er schilderijen te zien van Aaltje Roorda uit Eesergroen en keramiek van Gerard Molenaar uit Westerbork..

Aaltje Roorda is geboren in Overschild. Vanuit Harderwijk is zij in het jaar 2000 komen wonen in Eesergroen. Haar werd gevraagd: “Wat ga je doen in Eesergroen?” Haar antwoord was: “Dan word ik toch kunstenares”. Zo is het begonnen in 2006. Een kunstopleiding heeft ze niet gehad, ze is zogenaamd autodidact.

Aaltje haalt haar inspiratie uit tijdschriften, omgeving, moderne gebouwen en abstracte vormen. Zij gebruikt verschillende materialen van mandarijnennetjes tot snoepjes papier. Aaltje schildert met acrylverf. Dat vindt zij prettig omdat het snel overschilderbaar is. Schilderen vindt zij leuk omdat je van tevoren niet weet hoe het wordt. Zij heeft in haar hoofd een idee en dat vertaalt zij naar een doek. De schilderijen van Aaltje zijn voornamelijk abstract en kleurrijk.

E54 Roorda

Gerard Molenaar is sinds hij in 1971 voor het eerst op een schopschijf kroop verknocht aan het pottenbakken. Dit was tijdens zijn militaire dienstplicht op de legerplaats “t Harde. ’s Avonds waren daar diverse ontspanningsmogelijkheden. Daartoe behoorde ook een pottenbakkerij. Vanaf het eerste moment trok de draaischijf zijn aandacht. Met de nodige begeleiding van pottenbakker Jan de Graaf, toenmalig pottenbakker te Elburg, heeft hij daar in één jaar, tussen alle militaire zaken door, de eerste stappen gezet als basis voor zijn latere keramisch werk.

Na de militaire dienst heeft hij thuis de “kleidraad” snel kunnen oppakken en nooit meer losgelaten. Nadien heeft hij als autodidact zijn eigen weg gevolgd.
In de keramiek van Gerard wordt uitgegaan van de traditionele kom-, schaal- en vaasvormen. Deze krijgen door een zo simpel mogelijke decoratie een eenvoudige en rustige uitstraling. Hierbij wordt teruggegaan naar de essentie van de schaal- en vaasvormen. Aan deze vormen kan vaak een gebruiksfunctie worden gegeven maar zij staan als object ook op zichzelf. Het glazuren maakt de potten af.

In zijn Drentse atelier aan huis maakt Gerard sinds enkele jaren echter ook geboetseerde portretten (koppen) en kleine sculpturen.

E54 Molenaar

De opening van de expositie vindt plaats op vrijdag 26 april aanstaande om 19.30 uur. De kerk is open vanaf 19.00 uur. U bent van harte welkom op de openingsavond èn op de overige dagen van deze expositie.
Openingstijden: woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur.

De aan de leden verstuurde brief en ook het artikel in het plaatselijk Oes Eigen Kraantien logen er niet om. De Kerkenraad van de Hervormde gemeente Zweeloo zoekt dringend versterking. Belangrijke bespreekpunten tijdens de gemeenteavond op 21 maart 2019. Maar het ging over meer dan alleen versterking van de Kerkenraad. Er ontstond een mooi gesprek tussen de 40 aanwezigen tijdens de bijeenkomst en bij de borrel na afloop over het kerk zijn. En als kerk hebben we het niet alleen over ons mooie gebouw, maar over onze gemeenschap. Hoe kunnen we meer betrokkenheid genereren en activiteiten ontplooien, zodat we de ambities in ons beleidsplan kunnen gaan waar maken. Kunnen we meer samenwerken met andere gemeenten? Goede punten, die natuurlijk samengaan met meer handen in de Kerkenraad, wij gaan dit oppakken. Een verdeling van taken is natuurlijk ook een prima oplossing. Blij zijn we dan ook dat Johannes v/d Spoel heeft aangegeven 1x in de maand hulpkoster te willen zijn.  Ook tijdens de avond en daarna kwamen er suggesties en werden er veel ideeën ingeleverd hoe we het kunnen verder kunnen invullen. Blij zijn we met het enthousiasme en de betrokkenheid, daar komen we snel op terug. In het najaar organiseren we opnieuw een avond voor onze gemeente en laten we zien waar we staan.

Wereldgebedsdag 2019wgd beeld

Vrijdag 1 maart 2019

14.00 uur

Drieklank, Kerkstraat 16 Aalden

Welkom bij dit wereldomspannende gebeuren

 

Vrouwen uit Slovenië maakten dit jaar de Liturgie.

Thee met wat lekkers na afloop.

Collecte voor de door het comité gekozen doelen.

Vervoer nodig, bel 06 22 53 63 25.

 wgd logo

 

Zweeloo – Het Zweeler Palet organiseert een expositie van 8 februari tot en met 3 maart 2019 in de kerk van Zweeloo, De Wheem 10. Dit keer zijn er schilderijen met gemengde technieken te zien van Ineke van Tiel uit Wapserveen en ruimtelijk werk van Zjkln uit Kerkenveld.

Openingstijden: woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur.

Fotocollage feestelijke opening op 8 februari 2019 (pdf) >

zp klein

 

Zweeloo – Het Zweeler Palet organiseert een expositie van 13 oktober tot en met 4 november 2018 in de kerk van Zweeloo, De Wheem 10. Dit keer zijn er schilderijen te zien van Toon Blokland en keramisch werk van Jessica Lelieveld.

Toon Blokland
Eind jaren tachtig is Toon begonnen met schilderen. Hij is een autodidact. Hij hecht hier zeer aan omdat hij denkt op die manier tot een meer persoonlijke expressie te kunnen komen.. Aanvankelijk schilderde Toon Franse dorpjes en landschappen op een kleurrijke en impressionistische manier. Gaandeweg ontstonden ook meer abstracte werken, die uiteindelijk de overhand hebben gekregen. Er ontstond een meer intuïtieve manier van werken. Toon schildert vanuit een voorop bedacht plan. Voor een goed voelend eindresultaat zijn structuur, vlakverdeling, kleur en balans van de afbeelding belangrijk. Een gedicht van Bert Schierbeek geeft deze manier van werken goed weer: “Er wordt ergens een streep getrokken, die om zichzelf gaat kronkelen en een onvermoed beeld maakt”. Het is voor Toon dan ook logisch dat de werken geen titel hebben. Hij vindt het belangrijker dat de toeschouwer geraakt of geprikkeld wordt om zelf te gaan fantaseren. Ook spreekt een zinsnede van George Steiner hem aan: “We zijn steeds minder in staat om ons eigen zijn te “horen”, terwijl dat “horen” misschien wel de voornaamste voorwaarde voor Creativiteit is”. Hij weet niet goed hoe je “eigen zijn” moet definiëren en het is niet origineel maar “landschappen van de ziel of de echtheid” en in dit geval zijn ziel of echtheid, zou goed passen bij zijn schilderijen.

E52 Toon Blokland

Jessica Lelieveld
Sinds 2005 is zij kunstenaar. Inspiratie haalt Jessica uit haar directe omgeving. Het prachtige en weidse Groninger Land. Zij houdt van de ruimte, de verten, de horizon en van het Reitdiep waaraan zij woont. Jessica proeft hier vrijheid. Naast deze elementen wordt zij geboeid door het thema Tijd. Tijd bindt haar….. Ritme van dag en nacht, seizoenen maar ook wérk, afspraken. Vrijheid in gebondenheid wil Jessica verbeelden in haar werk, in haar kommen. Jessica werkt met name met keramiek. Zij mag graag combineren met andere materialen. Momenteel werkt zij aan een serie wandobjecten Keramiek met Vilt. Jessica is tevens creatief begeleidster van mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel, werkzaam in Norg.

E52 Jessica Lelieveld

De opening van de expositie vindt plaats op vrijdag 12 oktober om 19.30 uur. De kerk is open vanaf 19.00 uur. U bent van harte welkom op de openingsavond èn op de overige dagen van deze expositie. Openingstijden: woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur.

De werkgroep Het Zweeler Palet vraagt vrijwilligers ter ondersteuning bij het organiseren van exposities in de kerk van Zweeloo. Enige belangstelling voor de kunst is wel gewenst. Voor informatie:

Agnes van Eupen, email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Roely Kuipers, email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Nel Gast, email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. telefoon: 06 50504551.

Zweeloo – Het Zweeler Palet organiseert een expositie van 13 juli tot en met 12 augustus 2018 in de kerk van Zweeloo, De Wheem 10. Dit keer zijn er schilderijen te zien van Siny Haitel en beeldhouwwerk van Eveline Bekkering.

Siny Haitel
Het schilderen is voor Siny het leven, hoe het zich aandient, hoe ze langs de dingen wandelt en wat er op haar pad komt. Het positieve in het leven is voor haar heel belangrijk. Toch ontkomt ze er soms niet aan dat er minder leuke dingen op haar weg komen. Dan volgt er steevast een vertaling op een doek. Ze maakt nooit schetsen. Ze wil puur met haar fantasie aan de slag. In die fantasie kan ze zich volledig uitleven. De landelijke omgeving waar zij woont zorgt voor veel inspiratie. Ze kan daar ontzettend genieten van de stilte. Ook een krachtig stuk muziek past er op bepaalde momenten bij. Siny schildert met grote gedrevenheid op tijden van vroeg in de ochtend tot laat in de avond. Zij voelt zich een superrijk mens, dat zij daarmee bezig mag zijn.

Eveline Bekkering
Het was altijd al een deel van haar leven op een speelse manier beeldend bezig te zijn. Ze begon al vroeg met het werken met klei, het boetseren van allerlei vormen: figuren, koppen, abstract en figuratief. Het 3-dimensionaal bezig zijn vond zij fascinerend. Het op dat moment nog vrij onbekende fenomeen mandala’s kwam op haar pad en gaf haar de mogelijkheid haar creativiteit en vaardigheden op het platte vlak te onderzoeken. De cirkel gaf haar de mogelijkheid op een veilige manier haar binnenwereld te verkennen en vorm te geven en zichzelf als autodidact op kunstzinnig niveau te ontwikkelen. Het 3-dimensionaal werken is nooit helemaal weggeweest. Vanaf 2005 heeft ze zich intensief met het werken in steen verbonden. Het beeldhouwen in verschillende soorten steen is als een hernieuwde zoektocht naar de vormkracht in haarzelf maar nu vanuit een diepere laag, vanuit de stilte in haarzelf. Eveline is een beeldhouwer in de klassieke zin van het woord, dat wil zeggen zij hakt haar beelden handmatig uit grote brokken natuursteen.

De opening van de expositie vindt plaats op vrijdag 13 juli om 19.30 uur. De kerk is open vanaf 19.00 uur. U bent van harte welkom op de openingsavond èn op de overige dagen van deze expositie. Openingstijden: woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur.

zp klein

Zweeloo – Het Zweeler Palet organiseert een expositie van 23 februari tot en met 25 maart 2018 in de kerk van Zweeloo, De Wheem 10. Een bijzonder evenement deze keer omdat het de 50ste keer is dat deze expositie wordt georganiseerd. Het Zweeler Palet besteedt hier dan ook extra aandacht aan door middel van een overzichtstentoonstelling waarbij 25 oud-exposanten 50 kunstwerken, zowel schilderijen als ook ruimtelijk werk zullen exposeren.

Fotocollage van de feestlijke opening op 23 februari (pdf) >

zp klein

Zweeloo – Het Zweeler Palet organiseert een expositie van 13 oktober tot en met 5 november 2017 in de kerk van Zweeloo, De Wheem 10. Dit keer zijn er aquarellen te zien van Trijntje Muys en keramiek van Jolanda Oosting.

De opening van de expositie vindt plaats op vrijdag 13 oktober om 19.30 uur. De kerk is open vanaf 19.00 uur. U bent van harte welkom op de openingsavond èn op de de overige dagen van deze expositie. Openingstijden: woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur.

zp klein

Trijntje Muys
Na een loopbaan bij het onderwijs begon Trijntje zich met enthousiasme te wijden aan de schilderkunst. Aquarel sprak haar in het bijzonder aan omdat er veel mogelijkheden tot verfijning en nuance in aanwezig zijn. Het creëren van sfeer is voor haar een essentieel onderdeel bij het maken van een aquarel. Het gaat om een intieme weergave van de werkelijkheid. De werkelijkheid is altijd haar uitgangspunt maar de ontstane aquarel laat dit soms ten dele zien. De objecten zijn meestal niet scherp omlijnd maar vloeien in zorgvuldig opgebrachte kleurvlakken in elkaar over. Diverse thema's zijn aan de orde, landschap, stilleven, dieren, bloemen, portret en model, abstract werk, zee en strand.

Jolanda Oosting
Zij maakt keramische beelden. Jarenlang heeft zij hiervoor boetseerlessen gevolgd. Jolanda put haar inspiratie uit het observeren van mensen en dieren. Ze vindt het boetseren in klei fijn omdat het een gewillig en natuurlijk materiaal is. Haar voorkeur gaat uit naar ronde en compacte vormen, zoals goed gevulde vrouwfiguren. Haar thema's zijn dan ook nijlpaarden, vrouwfiguren, baadsters en vogels. Na het bakken patineert Jolanda haar beelden meestal in harmonieuze en vaak vergrijsde tinten. Soms ook in meer sprekende kleuren. Zij probeert met haar werk tot de verbeelding en het gevoel te spreken met af en toe een komische touch

 

Zondag 17 september wordt er een bijzondere eredienst gehouden in de Hervormde Kerk van Zweeloo. Het is het begin van het nieuwe kerkelijk seizoen. Op deze Startzondag laten we zien wat er allemaal in en om de kerk is gebeurd en gebeurt. We noemen het een “kerkproeverij” in de ruimste zin van het woord. In de dienst blikken we dan ook terug naar alle activiteiten die het afgelopen jaar hebben plaats gevonden. We kijken vooruit naar het komende jaar en presenteren de nieuwe activiteiten. Al tijdens de voorbereiding hebben wij geconstateerd dat er heel veel gebeurt rondom de kerk van Zweeloo. Wij nodigen dan ook iedereen van harte uit om naar deze bijzondere kerkdienst te komen.
De Hervormde Kerk van Zweeloo, De Wheem 10. Aanvang kerkdienst 10.00 uur.

Fotocollage opening nieuwe seizoen (pdf) >

Op zaterdag 8 en zondag 9 september is de kerk van Zweeloo open in verband met de jaarlijkse Open Monumentendagen. Het thema dit jaar is: “Europa”. In en om de kerk is van alles te zien en te beleven! Dit doen we samen met Kunstenaarsdorp Zweeloo.

Openingstijden van de kerk zijn zaterdag van 13.00 (in verband met een uitvaart geen ochtend openstelling) tot 16.00 uur en zondag van 12.00 tot 16.00 uur. Nieuwsgierig geworden? Kom dan naar de kerk!!!

Meer informatie:

Link website kunstenaarsdorp

Link website open monumentendagen

Het Zweeler Palet organiseert van 14 julil t/m 13 augustus 2017 een expositie in de kerk van Zweeloo. Dit keer zijn er schilderijen te zien die gemaakt zijn door Jeanette Jipping en is er keramisch werk van Janny Scheerhoorn.

De opening van deze expositie vindt plaats op vrijdag 14 juli om 19.30 uur. De kerk is open vanaf 19.00 uur. U bent van harte welkom op de openingsavond èn op de overige dagen van de expositie.
Opneningstijden: woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur.

zp klein

Jeanette Jipping
Jeanette schildert het liefst de landschappen aan de kust. Favoriet zijn de Waddeneilanden, Italië (Venetië) en Spanje (Javea, strand, dorp en landschap). Haar werk is niet beperkt tot één onderwerp. Water, ruimte, kleur, licht, lucht en stilte zijn de trefwoorden voor haar schilderijen. De invloed van de mens op het landschap en het plezier in de kleine dingen van het leven zijn belangrijke onderwerpen in haar werk. Jeanette schildert vooral met olieverf in heldere frisse kleuren. Als voorstudie tekent ze met potlood en houtskool en maakt kleine aquarellen. In het atelier bouwt ze als het ware schilderijen op in meerdere dunne lagen. De schilderijen komen niet altijd overeen met de werkelijkheid. Veel is weggelaten, soms iets veranderd, de vormen wat strakker, de kleuren een nuance meer helder.Jeanette kreeg op latere leeftijd kreeg de prachtige kans om de Klassieke Academie voor Schilderkunst in Groningen te volgen en studeerde af in 2013. Voor die tijd werkte zij als eerstelijns- en gezondheidszorg-psycholoog in haar eigen praktijk in Appelscha.

Janny Scheerhoorn
Het uitvoeren van een handeling is onderdeel van haar zelfportret vindt Janny en vindt het een uitdaging om plastisch materiaal te gebruiken voor een beeld wat niet voor de hand ligt. Een soort vervreemding. Ook werkt zij op deze manier graag met papier en textiel. Het boeit haar om te ervaren hoe een omgeving invloed heeft op de kracht en de vorm van een project en omgekeerd. Dynamiek en speelsheid past zij veel toe. Als zij aan een ontwerp begint, ziet zij meerdere opties. Uiteindelijk kiest ze dan meestal voor een uitvoering in eenvoudige vorm omdat dit beeld naar haar idee het sterkst spreekt.. Verhalen vertellen hoort bij Janny, vandaar deze manier van presenteren. Haar keramiek stookt zij biscuit en zij geeft het object daarna een behandeling met sulfaten. De volgende stap is dan het stoken in de pitfire. Ook maakt zij gebruik van de rakustook.