In verband met het Coronavirus kan ook de komende expositie georganiseerd door het Zweeler Paletwereld niet doorgaan. Deze zou zijn van 17 juli t/m 16 augustus 2020. Tot 1 september 2020 kunnen er geen evenementen plaatsvinden in de kerk van Zweeloo. We hopen van harte dat na 1 september de deuren van de kerk hiervoor wel weer mogen opengaan.
Nel Gast..

De wijziging van de Corono maatregelen hebben meer vrijheden opgeleverd. In de Kerkenraad hebben we gezien de nog bestaande beperkingen afgesproken dat we tot 1 september 2020 nog geen erediensten en overige grootschalige activiteiten in de kerk organiseren.

Indien aanleiding herzien we dit besluit.

We krijgen meer vrijheid en mogelijkheden.

In de Kerkenraad hebben we gezien de nog bestaande beperkingen afgesproken dat we tot 1 september 2020 nog geen erediensten en overige grootschalige activiteiten in de kerk organiseren.

Indien aanleiding herzien we dit besluit.

Tot die tijd staan de overwegingen hier op de website en zijn deze ook te volgen via youtube.

Klik op de navolgende link om de dienst te volgen via YouTube:

https://www.youtube.com/channel/UCUqWevU1OQb0JhyjTgdMsZw

Om dit en ook onze kerk in de toekomst te ondersteunen is een bijdrage van uw kant van harte welkom, zeker nu we geen inkomsten van collectes hebben.

U kunt uw bijdrage overmaken via NL35RABO0377104191 tnv Hervormde gemeente Zweeloo.

Normaal gesproken zou u nu worden geïnformeerd over een nieuwe expositie in de kerk. Maar helaas, zoals zovele evenementen en afspraken, kan ook deze expositie van 24 april t/m 17 mei aanstaande niet doorgaan. Het corona virus heeft ons allen op dit moment in de greep. Laten we hopen dat de volgende expositie in juli aanstaande wel door zal kunnen gaan. Houdt moed!
Nel Gast.

Gedachten bij Exodus 9: 13-35
Heeft u vorige week zondag ‘Zondag met Lubach’ gekeken, toen het o.a. ging over het coronavirus? De Rijksoverheid stuurde vorige week zondag een NL-Alert over het coronavirus. Mensen werden opgeroepen 1,5 meter afstand te houden om zichzelf en de mensen om hen heen te beschermen. ‘Samen tegen corona’ is het motto. Ook premier Rutte had al meerdere malen gezegd dat we 1,5 meter afstand moeten houden om de kans op besmetting zo klein mogelijk te maken.
Veel mensen vinden dit blijkbaar een moeilijke boodschap. Gezien de hoeveelheid mensen die vorig weekend op het strand, in het bos, in het park etc. waren, zou je bijna kunnen zeggen dat een aantal mensen het een onnodige boodschap vinden. Men wist wel van de regels maar hield zich er niet aan. Eén man zei dat hij zelf wel bepaalde of hij zich er aan houdt. Die man wil zelf wel het risico nemen. Maar hij zet het leven van anderen ook op het spel. Want het gaat niet alleen om jezelf maar ook om de ander die jij dan weer kunt besmetten. Zo had Arjan Lubach wel meer voorbeelden van mensen die niet bang waren zelf ziek te worden. Die zich niet realiseren dat het voor de ander misschien wel eens een heel andere consequentie kan hebben. Je bent misschien wel niet verantwoordelijk voor de ander maar je hebt wel je verantwoordelijkheid RICHTING de ander.

Dat doet me denken aan het gedeelte van Exodus. Mozes en Aäron zijn bij de farao. Steeds komen ze met dezelfde vraag het volk te laten gaan om God te vereren in de woestijn. En elke keer weer weigert de farao. De volgende plaag, zware hagel, is een feit. Mozes waarschuwt bij deze zevende plaag voor de allesvernietigende hagel en geeft het advies mens en dier binnen in veiligheid te brengen. Want wat buiten is, zal de hagel niet overleven. Sommige mensen rond de farao nemen het advies ter harte en brengen alles in veiligheid. Anderen niet, waaronder de farao. En alles wat buiten is, wordt gedood en vernield.
Je bent misschien wel niet verantwoordelijk voor de ander maar je hebt wel je verantwoordelijkheid RICHTING de ander.

Veel mensen en bedrijven nemen hun verantwoordelijkheid. Sterker nog, proberen hun steentje bij te dragen om het virus te kunnen beteugelen. Drankproducenten maken ontsmettende handalcohol tegen kostprijs. Cruciale beroepen kunnen goedkoop met de taxi. Er zijn gratis e-bikes voor zorgpersoneel. Hotels openen hun deuren voor gezonde zwangere vrouwen om poliklinisch te kunnen bevallen. Andere hotels zijn ingericht als hospice etc.

In schril contrast staan twee mensen die afgelopen week opgepakt zijn vlak voordat ze ziekenhuizen voor miljoenen euro’s op zouden lichten. Ze boden ziekenhuizen mondkapjes te koop aan. Ziekenhuizen wilden het kopen, maar gelukkig kon de politie het op tijd voorkomen. Ook in schril contrast staat het farmaceutische bedrijf dat niet bereid was het recept voor onderzoeksvloeistof vrij te geven. Blijkbaar vinden ze geld belangrijk dat al die mensenlevens. Gelukkig hebben ze het recept toch vrijgegeven. Zij zien/zagen blijkbaar niet dat ook zij verantwoordelijkheid richting de ander dragen. Zij voelen zich vooral verantwoordelijk voor hun eigen portemonnee...

Bij welke groep wilt u horen?
Ds Bernadette de Groot

 

Gebed

Goede God,
Twee weken zijn we nu thuis
Van school krijgen we wel opdrachten mee
maar het is niet hetzelfde.
Het is moeilijker om
met vrienden en vriendinnen af te spreken.
Het is saai om alleen aan tafel te werken.
In de klas heeft altijd wel iemand een goede grap.
De examens gaan niet door.
Het ophalen van de cijfers,
dat plan gaat niet lukken.
En de mogelijkheden voor vervolgonderwijs zijn onzeker.
Help ons de situatie vol te houden,
met alle onzekerheid.
Help ons moed te houden
dat al het harde werk
niet voor niets is geweest.
Geef rust en geduld
om met de situatie om te gaan.
Om Jezus’ wil.
AMEN

Gedachten bij Exodus 7: 8-25
In Trouw van afgelopen vrijdag stond een artikel over hoe mensen mogelijk omgaan met thuis blijven. Terwijl de één druk aan het hamsteren is geweest, is een ander druk voor anderen in de weer. Een volgende durft niet meer naar buiten terwijl een vierde het gevoel heeft dat het om een ‘gewoon griepje’ gaat. Anderen kijken de hele tijd het nieuws terwijl bij de buren het huis te klein is met zoveel mensen te dicht op elkaars lip. Of men heeft een kop vol zorgen nu het familierestaurant gesloten is. Iedereen gaat op een eigen manier met de situatie om.
Dat doet denken aan de tekst uit Exodus. Helemaal aan het begin van Exodus hebben we gelezen hoe vrouwen rond Mozes ervoor zorgden dat hij geboren kon worden, opgroeien en een toekomst in de woestijn kon opbouwen. Vervolgens sprak God tot Mozes in de brandende braamstruik. En nu heeft Mozes de opdracht om met zijn broer Aäron naar de farao te gaan om te vragen of het volk in de woestijn God mag aanbidden. Al eerder waren ze met dezelfde vraag bij de farao geweest. De farao had geweigerd. Sterker nog, hij liet het volk alleen maar harder werken. Ze moesten nu ook zelf het stro verzamelen om stenen van te bakken. En toch worden Mozes en Aäron weer op pad gestuurd naar de farao. De farao weigert om op het verzoek van Mozes en Aäron in te gaan.
En het water verandert in bloed.
De eerste plaag, de eerste slag. De farao is niet onder de indruk en wil niet luisteren. Zijn mensen kunnen dit ook, water in bloed veranderen. Ondanks de plaag blijft de farao bij zijn standpunt: het volk mag niet gaan. Niets kan hem anders laten denken of kijken. Hij zet zichzelf vast.
Hoe gaan wij om met wat op ons pad is gekomen? Raken we verlamd en kunnen we alleen onmogelijkheden zien? Je kunt niet meer bij iemand langs. Juist de mensen die je het meest dierbaar zijn en in een verpleeghuis zitten, kun je niet bezoeken. Je mag niet gaan. Of ontspringt er creativiteit in je waardoor je (kleine) mogelijkheden ziet en anders met de situatie om kan gaan. Ik kan wel niet bij iemand langs, maar ik kan wel bellen. Ik kan de ander niet bezoeken maar wel een kaartje sturen. Of, zoals de koning zegt: het coronavirus kunnen we niet stoppen, het eenzaamheidsvirus wel.
Laat ons kijken tot wat voor creativiteit we in staat zijn.
Ds Bernadette de Groot

Gebed
Goede God,
We komen tot u
Graag zouden we in actie willen komen
Dingen doen
Mensen helpen
Ondersteunen
Maar we moeten juist zoveel mogelijk bij anderen vandaan blijven
Wat we wel kunnen doen is bidden
Hoor daarom ons gebed
Vanwege hen die ons dierbaar zijn
Laat hen ervaren dat we aan ze denken
Vanwege hen die alleen zijn
Dat zij niet in eenzaamheid vervallen
Vanwege hen die samen zijn
Dat in een klein huis een conflict niet ontaardt
Geef ons de moed, de kracht en creativiteit om hier het beste van te maken
Wij danken u voor hen die hierin een voorbeeld voor ons zijn
In Jezus’ naam
Amen

In het hele land luiden op komende woensdagavonden vanaf 19.00 een kwartier lang de kerkklokken. Hiermee wordt een boodschap van hoop en troost gegeven voor iedereen die te maken heeft met het coronavirus. Ook worden mensen met elkaar verbonden over de grenzen van het sociaal isolement heen.

Gezien de maatregelen vanuit de overheid gaan de kerkdiensten en overige activiteiten in de kerk tot nader bericht niet door.

Foto Wereldgebedsdag

Op de 1e vrijdag van maart werd wereldwijd, en ook in Aalden/Zweeloo, de liturgie van de Wereldgebedsdag gevierd. Vrouwen uit Zimbabwe stelden deze samen. Afrikaanse muziek verwelkomde de gasten. En ze kregen, naar Afrikaans gebruik, een glas water als welkomstdrank. Het thema “Sta op” was de rode draad in de liturgie, de lezing, de overdenking en de brief van de Zimbabwaanse vrouwen, die men aan het eind meekreeg. Het werd ook twee aan twee besproken aan de hand van de vragen:
* Jezus stelt een levens-veranderende vraag: “Wil je worden genezen?” Wat komt er in je op als je dit hoort?
* Betekent “Sta op en ga” iets in jouw situatie?
* Wat zijn, in het algemeen, of voor jou, obstakels, uitvluchten, excuses, die verandering niet toestaan?

De liturgische schikking was gebaseerd op de bijbellezing over de man in Bethesda, die niemand had die hem hielp op tijd in het genezende water te komen. De collecteopbrengst (€ 54,50) kon in totaliteit overgemaakt worden voor de aangedragen Zimbabwaanse doelen. De kerken van Aalden en Zweeloo betaalden nl. de onkosten. Na afloop van de viering was er nog een gezellig samenzijn met thee en diverse koekjes met een Zimbabwaanse twist. De aanwezigen uit Aalden, Zweeloo en Oosterhesselen hebben een goede middag gehad, in verbondenheid met ‘de hele wereld’.


Hennie van der Spoel, Greet de Vries, Anke Kamman.

logo2 kleur

Zweeloo – Het Zweeler Palet organiseert een expositie van 7 februari tot en met 1 maart 2020 in de kerk van Zweeloo, De Wheem 10. Dit keer zijn er droge naald etsen en tekeningen te zien van kunstenaar Monique Berger uit Aalden en kleine objecten en sieraden van edelsmid en beeldend kunstenaar Joke Holwerda eveneens uit Aalden.

Monique Berger, geboren in Papendrecht en sinds 2019 woonachtig in Aalden Zij heeft de grafische school in Utrecht bezocht en afgemaakt en is daarna naar de Rietveld Academie in Amsterdam gegaan. In 1987 is Monique begonnen met het maken van olieverfschilderijen en litho’s (steendrukken). Later is zij overgestapt op het maken van gemengde techniek tekeningen , droge naald etsen en mono prints. Haar werk is illustratief. Steeds terugkerende thema’s zijn mens en dier. Humor is belangrijk in het werk van Monique. Het nodigt uit om er zelf beelden of verhalen bij te gebruiken. Zo kan iedereen zijn eigen fantasie laten gaan.

E57 Monique Berger molenaar

Joke Holwerda werkt graag met edele metalen waarbij zij een uitstapje naar andere materialen niet uit de weg gaat. Het is een uitdaging voor haar om kleine sieraden of objecten om te zetten in ruimtelijk werk. Het lijnenspel en de verhoudingen moeten in balans blijven. Joke probeert het werk zo minimalistisch mogelijk in de omgeving op te laten gaan. Zo laat ze zich ter plekke graag inspireren en probeert zij aan de hand daarvan het totaal plaatje samen te voegen. Sinds 2000 heeft Joke haar eigen atelier annex kunstwerken in Aalden. Daar kun je haar ook aan het werk zien.

E57 Joke Holwerda kerk

De opening van de expositie vindt plaats op vrijdag 7 februari aanstaande om 19.30 uur. De kerk is open vanaf 19.00 uur. U bent van harte welkom op de openingsavond èn op de overige dagen van deze expositie. Openingstijden: woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur.

Zweeloo – Het Zweeler Palet organiseert een expositie van 11 oktober tot en met 3 november 2019 in de kerk van Zweeloo, De Wheem 10. Dit keer zijn er schilderijen te zien van Loes van Dijk uit Echten en beeldhouwwerk van Henk van den Breemen uit Zuidwolde.

Loes van Dijk
Het werk van Loes van Dijk kenmerkt zich door een grote diversiteit. Zowel qua discipline en techniek als in benadering en onderwerp. Ruim 20 jaar geleden is zij semiprofessioneel gestart met voornamelijk realistisch werk in olieverf en grafiek. De laatste 5 jaar is er een duidelijke verandering te zien. Een enkele keer komt er nog een realistisch stilleven van de ezel. Echter de voorstellingen worden steeds gestileerder tot abstract. De warme kleuren, herhaling, ritme en details zorgen daarentegen voor een herkenbare eenheid, die in de etsen en geschilderde werken terug te vinden is.
De gebruikte technieken variëren van etsen, olieverf tot acrylverf waarbij steeds weer naar mogelijkheden gezocht wordt om gedetailleerd te werken. De terugkerende vormen of onderwerpen zorgen voor ritme en een versterkend effect, waarnaar Loes steeds op zoek is. Vaak is de natuur de inspiratiebron, veelal tot uiting gebracht in organische vormen, uitgewerkt in minutieuze details op klein formaat. Zowel de etsen als de abstracte werken zijn vaak in lagen uitgewerkt, waardoor diepte in het werk ontstaat. Het gedekte, warme kleurgebruik zorgt voor een dromerige sfeer.

E55 Loes van Dijk

Henk van den Breemen
Na zijn vervroegde pensionering was Henk eindelijk in de gelegenheid om zich creatief te uiten. Hij is gaan beeldhouwen. Na aanvankelijk een paar jaar in zachte steensoorten zoals speksteen, serpentijn en albast, gewerkt te hebben heeft hij twee cursussen hakken in harde steen gevolgd. Voor het overige is hij autodidact.
Vanaf die tijd is Henk gaan werken in hardere steensoorten zoals Marmer, Belgisch Hardsteen en Diabaz. De weerstand bij het bewerken van dit tientallen miljoenen jaren oude materiaal spreekt hem erg aan. Hakken is grotendeels ambachtelijk werk. Raspen, schuren en polijsten is geduldwerk. De beelden die Henk maakt zijn abstract of semi-abstract. De lijnvoering is belangrijk, die bepaalt de uiteindelijke vorm van het beeld.
Zijn beelden zijn niet geëngageerd en hoeven geen emotie op te roepen. Henk streeft er naar dat ze een zekere rust uitstralen. Na 5 jaar ervaring opdoen vond hij de kwaliteit van zijn beelden zodanig dat hij deze aan anderen durfde te tonen. Sinds die tijd exposeert Henk 3 a 4 keer per jaar in een galerie of beeldentuin. Dit heeft er mede toe geleid dat hij gevraagd is als lid van de Sociëteit van Drentse Kunstenaars.
Sinds 2015 is Henk begeleider “Speksteengroep” Toon Hermans Huis Drenthe.

E55 Henk van den Breemen

De opening van de expositie vindt plaats op vrijdag 11 oktober aanstaande om 19.30 uur. De kerk is open vanaf 19.00 uur. U bent van harte welkom op de openingsavond èn op de overige dagen van deze expositie. Openingstijden: woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur.

Tijdens het Zuidenveldfeest 2019 in Zweeloo was het thema "Zweeloo, uit de kunst!" De kerken van Aalden en Zweeloo hielden een kerkdienst op zondag 14 juli. De 'zanddorpkerken' waren ook uitgenodigd en hielden geen eigen dienst. Zo'n 350 mensen vierden in de tent op het tentoonstellingsterrein een dienst met het thema "Oefening baart kunst". Een dienst die wat anders-dan-anders was. Met toepasselijke liederen, een flashmob als aanzet tot een eigen stil gebed, een samenspraak van de beide predikanten over hun gekozen teksten (psalm 8 (n.a.v. 'kunst') en 1 Korintiërs 9 (n.a.v. 'oefening') en een gebed met een Onze Vader  gedeeltelijk in Farsi. De kinderen die geoefend hadden met een draaiorgel en met djembé's konden daarna hun kunnen laten horen. Tot slot gingen we, in canon zingend, de tent uit, op weg naar de koffie op het festivalterrein op de Brink.

DSC00184 

"Kom mee naar buiten allemaal, dan spreken wij een nieuwe taal. Wij schrijven samen een verhaal van liefde, licht en leven. Laat je horen, bid en vecht, al wat krom is worde recht zoals eeuwenlang is aangezegd."