Van 26 mei (Hemelvaart) tot en met 6 juni (2e Pinksterdag) zijn er in de kerk van Zweeloo kunstwerken te zien die geïnspireerd zijn op het Pinksterverhaal. De kunstenaars zijn: Janneke Vos-de Groot (schilderijen) en Jannette Bron (glas). De kerk is geopend op donderdag 26 mei (Hemelvaart), zaterdag 28 mei, zondag 29 mei, zondag 5 juni en maandag 6 juni (2e Pinksterdag). U bent van harte welkom tussen 13.30-16.00.

Meer informatie via : Website Feest van de Geest

 

Het Zweeler Palet organiseert van 22 april t/m 15 mei 2022 haar 62ste expositie in de kerk van Zweeloo, De Wheem 10 te Zweeloo. Er exposeren twee kunstenaars: Barbara Bosscher uit Meppel met schilderijen en Anneke Gebert uit Veendam met keramiek.

Barbara Bosscher. Vanuit haar opleiding lerares Handenarbeid heeft zij haar weg gevonden in het tekenen en schilderen. Begonnen met aquarelleren ging ze verder met het schilderen in acryl en olieverf. Soms worden er materialen in verwerkt zoals karton, krant of behang. Met gebruik van een plastic pasje wordt laag over laag gewerkt om de juiste sfeer te benaderen. In het figuratieve werk gaat het niet om de werkelijke weergave maar om de beleving van vormen en kleuren. Ze laat zich inspireren door oude deuren en muren. De gelaagdheid vind je terug in het thema: “Het verleden verbeeld”. Een ander thema is: “Tafeltjes” waarbij de onderste verflagen meespelen in het eindresultaat. Potten en schalen op niet bestaande tafeltjes laten een sfeer zien van rust en harmonie. Een ander thema is: “De natuur met de weidsheid van het landschap”.

E62 Barbara Bosscher

Anneke Gebert. In 1979 probeerde zij een broodje klei. Het was een nieuwe uitdaging en het materiaal heeft haar direct gegrepen en nooit meer losgelaten. Het is dan ook een verslaving geworden. Na zeven jaar te hebben gedraaid is zij begonnen met “handvormen”. Hierin kan zij haar expressie kwijt en probeert Anneke zich daarin te vervolmaken zodat zij alle kneepjes van het vak beheerst. Meestal gaat zij uit van een bol of een doosvorm maar er kan ook geheel iets anders uit ontstaan. Het maken en decoreren van schalen vindt zij ook een leuke uitdaging. Bovendien is Anneke vaak met glazuur aan het experimenteren zodat zij alleen het mooiste glazuur op haar objecten kan toepassen. Raku en zaagseloven stoken is haar later heel erg gaan boeien. Momenteel gebruikt ze dan ook alleen deze stookwijze. Aan de vormen, maar zeker ook aan de Raku kleuren herkent men haar werk. Vrede, welzijn en geluk vindt Anke dan ook in het vervaardigen van keramiek en het stoken daarvan.

E62 Anneke Gebert

Er zal dit keer wel een openingsavond worden gehouden op vrijdag 22 april. Aanvang 19.30 uur. De kerk is open vanaf 19.00 uur. Verdere openingstijden zijn: zaterdag-, zondag- en woensdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur. U bent van harte welkom zowel op de openingsavond als ook gedurende de openingsmiddagen van de expositie!

Het Zweeler Palet organiseert van zaterdag 19 februari t/m zondag 13 maart 2022 een expositie in de kerk van Zweeloo, de Wheem 10 te Zweeloo. De kunstenaars zijn Cootje de Wijs uit Kiel-Windeweer met schilderijen en Gina Bilyam uit Haren met keramiek.

Cootje de Wijs gebruikt voor haar schilderijen olie en pastels. Zij schildert voornamelijk oude huizen en buitenlandse straatjes in Frankrijk en Italië. Haar visie is: oude huizen hebben een verleden, een heden en een toekomst net als de personen die er hebben gewoond, wonen en zullen komen te wonen. Huizen met een verhaal van de mensen die er wonen.

E61 Cootje 2

Gina Bilyam. Haar werk komt voort uit een voorliefde voor textiel en keramiek. Zij heeft verschillende technieken proberen om te zetten en/of toe te passen in klei/keramiek. Ambachtelijke textiele technieken die zij ooit heeft geleerd in een materiaal, dat haar fascineert om te zetten. Daar is ze sinds een aantal jaren fulltime mee bezig. De traditionele kanten kleedjes waren de inspiratie voor het vervolg. Er ontstonden patronen die overeenkomsten met Japanse patronen vertonen. En vervolgens zag Gina ze overal om haar heen, in straattegels, op deuren, als scheidingswand in tapijten. De verschillende Japanse patronen heeft ze gebruikt in combinatie met het werken met veel verschillende soorten klei. De patronen zijn vaak de inspiratie voor het uiteindelijke beeld. Nieuw abstract werk met een verwijzing naar geschiedenis en textiel. Sinds kort ook in zwarte klei als toegepaste kunst.

E61 Gina 1

Er zal ook deze keer géén openingsavond gehouden worden.

De openingstijden zijn: zaterdag-, zondag- en woensdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur.

Het Coronavirus is nog steeds aanwezig onder ons. Daarom is het verplicht bij het bezoeken van de expositie een mondkapje te dragen en dient u zo goed mogelijk afstand te bewaren.. U bent echter van harte welkom op deze expositie!

Het Zweeler Palet organiseert van zaterdag 16 oktober t/m zondag 7 november 2021 een expositie in de kerk van Zweeloo, de Wheem 10 te Zweeloo. Dit keer één kunstenaar Petra Kuiper uit Emmen met schilderijen en objecten.

Petra Kuiper is geboren in Heerenveen en sinds 1969 inwoonster van Emmen. Als kind was zij al heel erg bezig met tekenen, kleuren en knutselen Eind jaren 80 is Petra begonnen met schilderen. In eerste instantie op textiel (zijde) en daarna met acrylverf op schilderhoek.
Tegenwoordig gebruikt ze niet alleen verf maar ook andere, veelal natuurlijke materialen. Dit om meer reliëf in haar werk te krijgen.Petra heeft bij verschillende kunstenaars les gehad en diverse workshops gevolgd. Naast schilderen is zij ook bezig met het maken van objecten van keramiek, veelal in combinatie met andere materialen zoals hout. Ook steen, bijvoorbeeld albast, speksteen en zandsteen. Maar ook metaal gebruikt Petra, zoals lood en zink.Petra schildert gewoon omdat ze het leuk vindt en wil helemaal niets uitdragen. Dit geldt ook voor de keramiek. Ze begint aan iets en stopt als ze vindt dat het goed is. Petra houdt niet van zweverige gedachtegangen. Het zijn bezigheden die Petra veel voldoening geven en ontspanning opleveren. Er zal ook nu weer geen openingsavond worden gehouden.

De openingstijden zijn: zaterdag-, zondag- en woensdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur. Houd u er rekening mee dat het Coronavirus nog steeds aanwezig is onder ons. Wees daarom voorzichtig. Maar U bent wel van harte welkom op deze expositie!

E60 Petra Kuiper 1

E60 Petra Kuiper 2

Het Zweeler Palet organiseert van 24 juli t/m 22 augustus 2021 een expositie in de kerk van Zweeloo, de Wheem 10 te Zweeloo. De kunstenaars zijn Annet Hamster uit Assen met keramisch werk en Harry Schomaker uit Ter Apel met schilderijen (werkmantechnieken).

Annet Hamster heeft in de periode 1978 – 1982 een opleiding gevolgd aan het Instituut voor Creatieve Ontwikkeling in Assen. Vervolgens heeft zij zichzelf door zelfstudie als autodidact verder ontwikkeld. In de periode vanaf 1991 heeft zij zich gespecialiseerd in de combinatie van kristalglazuren en porseleinklei. Haar keramiek bestaat uit handgevormde en gedraaide objecten van porseleinklei, gestookt in een elektrische oven. Het is een fijnkorrelige en zuivere klei, geschikt als ondergrond voor kristalglazuren. Per glazuur ontwikkelt zijzelf het bijpassend stookprogramma. Door het stookproces ontstaan de kristallen. Ze vragen veel aandacht vanwege hun eigenzinnige en wispelturige karakter in vorm en in groeiproces. Het karakter, de grootte en de vorm, van de kristallen wordt door de stoffen in het glazuur en het stookproces bepaald.

Harry Schomaker, geboren in Groningen, woont en werkt in Ter Apel en Saint Hilaire de Riez (Vendëe) in Frankrijk. Belangstelling voor Werkman. De affiniteit met de drukkerswereld speelt een grote rol in zijn leven als kunstenaar. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij belangstelling kreeg voor de 'Werkmantechnieken', (inktrol en sjabloon). Na een intensieve scholing ontwikkelde hij een geheel eigen stijl. Nauw verweven met de Franse Atlantische kust Hij geeft vorm aan z'n geliefde onderwerpen die aan de Franse Atlantische kust voor het oprapen liggen: de getijdehavens van de oestervissers, de zoutmoerassen, de stellages van de totebelvissers, om er maar een paar te noemen. Het is het lijnenspel door verticale steigerpalen en horizontale loopplanken, dat in de havens voor verrassingen zorgt. Harry komt dat natuurlijk ook tegen, bij ons aan het Wad. Het is niet alleen de kust die hem bezighoudt. Ook de stad vormt een belangrijk artistiek onderwerp, vaak weergegeven in een speels perspectief, Van hem zijn onder anderen bekend: de impressies van grachtenpanden in heldere kleuren.

De openingstijden zijn: zaterdag-, zondag- en woensdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur. Wel moeten we met z’n allen de corona maatregelen in acht nemen. U moet proberen zoveel mogelijk anderhalve meter afstand te houden van elkaar. Indien dit niet mogelijk is dan zult u een mondkapje moeten dragen. Deze keer is er geen officiele opening. U bent van harte welkom op deze expositie!

Wij merken dat wij door het open houden van de kerk en de mogelijkheid deze te beluisteren via kerkomroep.nl voldoen aan een behoefte in onze gemeente.

Wilt u dit met ons in stand houden, help ons dan. Wij zoeken versterking van onze Kerkenraad. Dit jaar stoppen zowel Jan Rigterink als Hanna Dolfing. Dus we zoeken twee nieuwe leden. Het kost niet veel tijd, maar geeft veel inspiratie en u kunt zelf bijdragen aan het in stand houden van onze kerk.

Bij interesse of vragen wendt u zich tot een van de kerkenraadsleden, of stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., bellen mag ook naar Gilbert Mulder, 06-15093277.

 

De voor februari 2021 geplande expositie gaat niet door. Zoals het nu lijkt is de eerstvolgende expositie in april 2021.

Al jaren staat deze mooie miniatuur in onze kerk van Zweeloo. Daarop de oproep om een gift. Er waren wel eens bezoekers die geen contant geld bij zich hadden. Vanaf nu kun je echter ook met de pin je bijdrage doen. De pin is geschikt voor alle soorten kaarten. Lekker makkelijk.

Natuurlijk kun je het geld ook overmaken naar NL35 RABO 0377 1041 91 tav Hervormde gemeente Zweeloo

kerkje met pinautomaat

Zeer content zijn wij dat we naast onze koster Johannes van der Spoel een nieuwe koster hebben gevonden.

Fok Kieft, woonachtig in Aalden aan de Aelderstraat, heeft al een aantal keren zich laten zien op zondag, maar zal in het vervolg samen met Johannes de kosterstaken op zich nemen. De ene week is Johannes er en de andere week Fok.

Zweeloo – Het Zweeler Palet organiseert een expositie van 10 oktober tot en met1 november 2020 in de kerk van Zweeloo, De Wheem 10. Dit keer zijn er schilderijen te zien van kunstenaar Anneke Dijkhuis uit Haaksbergen en beeldhouwwerk van Tom Lucassen uit Ommen.

Anneke Dijkhuis, geboren in Twente, is een veelzijdig kunstenaar.Gedurende de jaren dat ze, als reisadviseur, veel over de wereld reisde, ontwikkelde ze een passie voor cultuur en natuur en ontdekte haar fascinatie voor de landschap-/ en portretschilderkunst. Ze raakte speciaal geïnteresseerd in rustige, open landschappen, rivieren en ons eigen prachtige Waddengebied.
Geïnspireerd door de schilders van de 19e eeuw en "De Haagse School" schildert ze haar favoriete thema's in ingetogen kleuren. Haar clear-obscure en weloverwogen composities , waarbij ze telkens de grens opzoekt tussen het impressionistische en het abstracte, leveren een harmonieus werk op. In de afgelopen veertig jaar volgde ze behalve de opleiding Textiele Werkvormen , cursussen in portret- en modeltekenen , beeldhouwen en masterclasses en-plein-air bij verschillende kunstenaars o.a. bij Sjoerdtje Hak, Roos Schuiring e.a. waarbij ze verschillende technieken toepast zoals aquarel, acryl en olieverf, soms gemengd met cold wax. Haar reizen hebben niet alleen haar schilderkunst beïnvloed, ook haar unieke glasobjecten vertellen een speciaal verhaal over bijzondere plekken op de wereld. Voor deze speciale galsfusing techniek volgde ze workshops bij de glaskunstenaar Frank van den Ham en Kim van den Oever.

E58 Anneke D

Tom Lucassen. Los van een aantal cursussen is hij grotendeels autodidact. Luisteren, vragen stellen en nogmaals luisteren zijn de belangrijkste vereisten. De passie voor schoonheid, voor sacrale vormen en de zoektocht naar het optimale is wat hem drijft. Daar waar organisch versmelt met geometrisch abstract. Een beeld moet spanning oproepen. Er moet beweging in zitten. Een beeld moet beroep doen op je zintuigen. Het oog moet getriggerd raken en onwillekeurig moeten de vingers uitgenodigd worden een beeld te strelen. Een beeld is een chemie tussen rechte en kromme lijnen.
Tom werkt in thema’s zoals dans, cirkels, kopstukken, windgoden en lijnenspel. Marmer, albast, serpentijn zijn onder anderen steensoorten waarin Tom werkt. Steen, beeld en thema horen bij elkaar.

E58 Tom Lucassen

Dit keer is er géén openingsavond. De expositie start op de eerste openingsmiddag zaterdag 10 oktober 2020.
De kerk is t/m 1 november open op zaterdag-, zondag- en woensdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur.
Alles is onder voorbehoud in verband met mogelijke wijzigingen in de corona maatregelen.

Wij hopen u de komende zondagen weer te mogen verwelkomen. Mocht dat een keer niet lukken dan is er sinds kort de mogelijkheid om de dienst live en op een later moment via kerkomroep.nl te volgen. https://www.kerkomroep.nl/#/kerken/21128

Na het openen van dit programma kunt u zoeken op kerk Zweeloo en daarbij onder aan de pagina de dienst aanklikken. Op het moment van uitzenden staat er 'live' achter.

 

U kunt ons in dit en ander kerkelijk werk steunen door een extra vrijwillige bijdrage over te maken. Dit kan naar:

Rekeningnummer: NL35RABO0377104191 t.a.v. Hervormde gemeente Zweeloo

 

 

In verband met het Coronavirus kan ook de komende expositie georganiseerd door het Zweeler Paletwereld niet doorgaan. Deze zou zijn van 17 juli t/m 16 augustus 2020. Tot 1 september 2020 kunnen er geen evenementen plaatsvinden in de kerk van Zweeloo. We hopen van harte dat na 1 september de deuren van de kerk hiervoor wel weer mogen opengaan.
Nel Gast..