Het Zweeler Palet organiseert van zaterdag 16 oktober t/m zondag 7 november 2021 een expositie in de kerk van Zweeloo, de Wheem 10 te Zweeloo. Dit keer één kunstenaar Petra Kuiper uit Emmen met schilderijen en objecten.

Petra Kuiper is geboren in Heerenveen en sinds 1969 inwoonster van Emmen. Als kind was zij al heel erg bezig met tekenen, kleuren en knutselen Eind jaren 80 is Petra begonnen met schilderen. In eerste instantie op textiel (zijde) en daarna met acrylverf op schilderhoek.
Tegenwoordig gebruikt ze niet alleen verf maar ook andere, veelal natuurlijke materialen. Dit om meer reliëf in haar werk te krijgen.Petra heeft bij verschillende kunstenaars les gehad en diverse workshops gevolgd. Naast schilderen is zij ook bezig met het maken van objecten van keramiek, veelal in combinatie met andere materialen zoals hout. Ook steen, bijvoorbeeld albast, speksteen en zandsteen. Maar ook metaal gebruikt Petra, zoals lood en zink.Petra schildert gewoon omdat ze het leuk vindt en wil helemaal niets uitdragen. Dit geldt ook voor de keramiek. Ze begint aan iets en stopt als ze vindt dat het goed is. Petra houdt niet van zweverige gedachtegangen. Het zijn bezigheden die Petra veel voldoening geven en ontspanning opleveren. Er zal ook nu weer geen openingsavond worden gehouden.

De openingstijden zijn: zaterdag-, zondag- en woensdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur. Houd u er rekening mee dat het Coronavirus nog steeds aanwezig is onder ons. Wees daarom voorzichtig. Maar U bent wel van harte welkom op deze expositie!

E60 Petra Kuiper 1

E60 Petra Kuiper 2

Het Zweeler Palet organiseert van 24 juli t/m 22 augustus 2021 een expositie in de kerk van Zweeloo, de Wheem 10 te Zweeloo. De kunstenaars zijn Annet Hamster uit Assen met keramisch werk en Harry Schomaker uit Ter Apel met schilderijen (werkmantechnieken).

Annet Hamster heeft in de periode 1978 – 1982 een opleiding gevolgd aan het Instituut voor Creatieve Ontwikkeling in Assen. Vervolgens heeft zij zichzelf door zelfstudie als autodidact verder ontwikkeld. In de periode vanaf 1991 heeft zij zich gespecialiseerd in de combinatie van kristalglazuren en porseleinklei. Haar keramiek bestaat uit handgevormde en gedraaide objecten van porseleinklei, gestookt in een elektrische oven. Het is een fijnkorrelige en zuivere klei, geschikt als ondergrond voor kristalglazuren. Per glazuur ontwikkelt zijzelf het bijpassend stookprogramma. Door het stookproces ontstaan de kristallen. Ze vragen veel aandacht vanwege hun eigenzinnige en wispelturige karakter in vorm en in groeiproces. Het karakter, de grootte en de vorm, van de kristallen wordt door de stoffen in het glazuur en het stookproces bepaald.

Harry Schomaker, geboren in Groningen, woont en werkt in Ter Apel en Saint Hilaire de Riez (Vendëe) in Frankrijk. Belangstelling voor Werkman. De affiniteit met de drukkerswereld speelt een grote rol in zijn leven als kunstenaar. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij belangstelling kreeg voor de 'Werkmantechnieken', (inktrol en sjabloon). Na een intensieve scholing ontwikkelde hij een geheel eigen stijl. Nauw verweven met de Franse Atlantische kust Hij geeft vorm aan z'n geliefde onderwerpen die aan de Franse Atlantische kust voor het oprapen liggen: de getijdehavens van de oestervissers, de zoutmoerassen, de stellages van de totebelvissers, om er maar een paar te noemen. Het is het lijnenspel door verticale steigerpalen en horizontale loopplanken, dat in de havens voor verrassingen zorgt. Harry komt dat natuurlijk ook tegen, bij ons aan het Wad. Het is niet alleen de kust die hem bezighoudt. Ook de stad vormt een belangrijk artistiek onderwerp, vaak weergegeven in een speels perspectief, Van hem zijn onder anderen bekend: de impressies van grachtenpanden in heldere kleuren.

De openingstijden zijn: zaterdag-, zondag- en woensdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur. Wel moeten we met z’n allen de corona maatregelen in acht nemen. U moet proberen zoveel mogelijk anderhalve meter afstand te houden van elkaar. Indien dit niet mogelijk is dan zult u een mondkapje moeten dragen. Deze keer is er geen officiele opening. U bent van harte welkom op deze expositie!

Wij merken dat wij door het open houden van de kerk en de mogelijkheid deze te beluisteren via kerkomroep.nl voldoen aan een behoefte in onze gemeente.

Wilt u dit met ons in stand houden, help ons dan. Wij zoeken versterking van onze Kerkenraad. Dit jaar stoppen zowel Jan Rigterink als Hanna Dolfing. Dus we zoeken twee nieuwe leden. Het kost niet veel tijd, maar geeft veel inspiratie en u kunt zelf bijdragen aan het in stand houden van onze kerk.

Bij interesse of vragen wendt u zich tot een van de kerkenraadsleden, of stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., bellen mag ook naar Gilbert Mulder, 06-15093277.

 

De voor februari 2021 geplande expositie gaat niet door. Zoals het nu lijkt is de eerstvolgende expositie in april 2021.

Al jaren staat deze mooie miniatuur in onze kerk van Zweeloo. Daarop de oproep om een gift. Er waren wel eens bezoekers die geen contant geld bij zich hadden. Vanaf nu kun je echter ook met de pin je bijdrage doen. De pin is geschikt voor alle soorten kaarten. Lekker makkelijk.

Natuurlijk kun je het geld ook overmaken naar NL35 RABO 0377 1041 91 tav Hervormde gemeente Zweeloo

kerkje met pinautomaat

Zeer content zijn wij dat we naast onze koster Johannes van der Spoel een nieuwe koster hebben gevonden.

Fok Kieft, woonachtig in Aalden aan de Aelderstraat, heeft al een aantal keren zich laten zien op zondag, maar zal in het vervolg samen met Johannes de kosterstaken op zich nemen. De ene week is Johannes er en de andere week Fok.

Zweeloo – Het Zweeler Palet organiseert een expositie van 10 oktober tot en met1 november 2020 in de kerk van Zweeloo, De Wheem 10. Dit keer zijn er schilderijen te zien van kunstenaar Anneke Dijkhuis uit Haaksbergen en beeldhouwwerk van Tom Lucassen uit Ommen.

Anneke Dijkhuis, geboren in Twente, is een veelzijdig kunstenaar.Gedurende de jaren dat ze, als reisadviseur, veel over de wereld reisde, ontwikkelde ze een passie voor cultuur en natuur en ontdekte haar fascinatie voor de landschap-/ en portretschilderkunst. Ze raakte speciaal geïnteresseerd in rustige, open landschappen, rivieren en ons eigen prachtige Waddengebied.
Geïnspireerd door de schilders van de 19e eeuw en "De Haagse School" schildert ze haar favoriete thema's in ingetogen kleuren. Haar clear-obscure en weloverwogen composities , waarbij ze telkens de grens opzoekt tussen het impressionistische en het abstracte, leveren een harmonieus werk op. In de afgelopen veertig jaar volgde ze behalve de opleiding Textiele Werkvormen , cursussen in portret- en modeltekenen , beeldhouwen en masterclasses en-plein-air bij verschillende kunstenaars o.a. bij Sjoerdtje Hak, Roos Schuiring e.a. waarbij ze verschillende technieken toepast zoals aquarel, acryl en olieverf, soms gemengd met cold wax. Haar reizen hebben niet alleen haar schilderkunst beïnvloed, ook haar unieke glasobjecten vertellen een speciaal verhaal over bijzondere plekken op de wereld. Voor deze speciale galsfusing techniek volgde ze workshops bij de glaskunstenaar Frank van den Ham en Kim van den Oever.

E58 Anneke D

Tom Lucassen. Los van een aantal cursussen is hij grotendeels autodidact. Luisteren, vragen stellen en nogmaals luisteren zijn de belangrijkste vereisten. De passie voor schoonheid, voor sacrale vormen en de zoektocht naar het optimale is wat hem drijft. Daar waar organisch versmelt met geometrisch abstract. Een beeld moet spanning oproepen. Er moet beweging in zitten. Een beeld moet beroep doen op je zintuigen. Het oog moet getriggerd raken en onwillekeurig moeten de vingers uitgenodigd worden een beeld te strelen. Een beeld is een chemie tussen rechte en kromme lijnen.
Tom werkt in thema’s zoals dans, cirkels, kopstukken, windgoden en lijnenspel. Marmer, albast, serpentijn zijn onder anderen steensoorten waarin Tom werkt. Steen, beeld en thema horen bij elkaar.

E58 Tom Lucassen

Dit keer is er géén openingsavond. De expositie start op de eerste openingsmiddag zaterdag 10 oktober 2020.
De kerk is t/m 1 november open op zaterdag-, zondag- en woensdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur.
Alles is onder voorbehoud in verband met mogelijke wijzigingen in de corona maatregelen.

Wij hopen u de komende zondagen weer te mogen verwelkomen. Mocht dat een keer niet lukken dan is er sinds kort de mogelijkheid om de dienst live en op een later moment via kerkomroep.nl te volgen. https://www.kerkomroep.nl/#/kerken/21128

Na het openen van dit programma kunt u zoeken op kerk Zweeloo en daarbij onder aan de pagina de dienst aanklikken. Op het moment van uitzenden staat er 'live' achter.

 

U kunt ons in dit en ander kerkelijk werk steunen door een extra vrijwillige bijdrage over te maken. Dit kan naar:

Rekeningnummer: NL35RABO0377104191 t.a.v. Hervormde gemeente Zweeloo

 

 

In verband met het Coronavirus kan ook de komende expositie georganiseerd door het Zweeler Paletwereld niet doorgaan. Deze zou zijn van 17 juli t/m 16 augustus 2020. Tot 1 september 2020 kunnen er geen evenementen plaatsvinden in de kerk van Zweeloo. We hopen van harte dat na 1 september de deuren van de kerk hiervoor wel weer mogen opengaan.
Nel Gast..

De wijziging van de Corono maatregelen hebben meer vrijheden opgeleverd. In de Kerkenraad hebben we gezien de nog bestaande beperkingen afgesproken dat we tot 1 september 2020 nog geen erediensten en overige grootschalige activiteiten in de kerk organiseren.

Indien aanleiding herzien we dit besluit.

We krijgen meer vrijheid en mogelijkheden.

In de Kerkenraad hebben we gezien de nog bestaande beperkingen afgesproken dat we tot 1 september 2020 nog geen erediensten en overige grootschalige activiteiten in de kerk organiseren.

Indien aanleiding herzien we dit besluit.

Tot die tijd staan de overwegingen hier op de website en zijn deze ook te volgen via youtube.

Klik op de navolgende link om de dienst te volgen via YouTube:

https://www.youtube.com/channel/UCUqWevU1OQb0JhyjTgdMsZw

Om dit en ook onze kerk in de toekomst te ondersteunen is een bijdrage van uw kant van harte welkom, zeker nu we geen inkomsten van collectes hebben.

U kunt uw bijdrage overmaken via NL35RABO0377104191 tnv Hervormde gemeente Zweeloo.

Normaal gesproken zou u nu worden geïnformeerd over een nieuwe expositie in de kerk. Maar helaas, zoals zovele evenementen en afspraken, kan ook deze expositie van 24 april t/m 17 mei aanstaande niet doorgaan. Het corona virus heeft ons allen op dit moment in de greep. Laten we hopen dat de volgende expositie in juli aanstaande wel door zal kunnen gaan. Houdt moed!
Nel Gast.