We kijken terug op een geslaagd weekeinde. Wat hebben we veel enthousiaste bezoekers uit onze nabije dorpen en van (ver) daarbuiten mogen ontvangen en wat was het gezellig en waardevol om zo samen te zijn. Te genieten van onze mooie kerk en van het in gesprek gaan met elkaar. Sjoerd Visser had letterlijk de hele kerk gevuld met zijn expositie ‘Different Walls and Landscapes’ wat werd uitgebeeld in kleurrijke abstracte schilderijen en ‘Project 1296’ met een enorme diversiteit aan schitterende foto’s. 

De familie Holman uit Zweeloo werd tussendoor onverwachts ook herdacht. Ouderen herkenden de naam en foto van Siebe Holman. Siebe Holman was getrouwd met Zwaantje Smilde en had een houtzagerij in Zweeloo aan de Wheem. Hij maakte samen met Lucas Masselink, de smit, wagenwielen. Siebe heeft speciaal gekloofd eikenhout geleverd voor het restauratiewerk in de kerk. Ook heeft hij ter ere van het huwelijk van zijn dochter Geertruida Aafke met Jelle Visser op 11 juni 1951 het huidige knielbankje gemaakt en geschonken aan de kerk. Zijn zoon Hennie Holman is jarenlang koster geweest. Aanwezigen herinnerden zich van vroeger dat als Hennie dienst had, de kachel tijdig was aangezet en het lekker warm was tijdens de dienst. 

Het orgel werd tijdens de expositie bespeeld door Irene Visser, inwoonster van Zweeloo. De klanken van het orgel klonken vol en warm in onze mooie kerk. De rustige muziekstukken brachten zelfs momenten van rust en bezinning bij een aantal aanwezigen. Rien Holman, de jongste zoon van Siebe, had een aantal bijzondere overdenkingen bij de foto’s van Sjoerd geschreven. Voor Sjoerd en Irene maakte de Holmanfamiliegeschiedenis dit weekeinde extra bijzonder. Volgend jaar staat voor hen de Jutphaas kerk in Nieuwegein in de planning voor een nieuwe expositie met orgelconcerten. 

Voor ons in Zweeloo staat in het jaar 2023 in het teken van ‘van Gogh’. Hij heeft van de kerk in 1883 een pentekening gemaakt. Hoe dat speciale jaar wordt ingevuld blijft nog even een verrassing. Natuurlijk gaan we ook weer genieten van de kerk in Zweeloo. Hoe zijn we nog over het nadenken. Wees welkom met ideeën. 

Als laatste een hartelijke dank aan alle mensen die vrijwillig hebben geholpen om dit weekeinde tot een succes te maken. Het was fantastisch met elkaar.

WhatsApp Image 2022 09 13 at 18.38.15WhatsApp Image 2022 09 13 at 18.38.16WhatsApp Image 2022 09 13 at 18.38.16 1WhatsApp Image 2022 09 13 at 18.38.17

IMG 20220714 WA0000

Het Zweeler Palet organiseert van 15 juli t/m 14 augustus 2022 haar 63ste expositie in de kerk van Zweeloo, De Wheem 10 te Zweeloo. Er exposeren twee kunstenaars: Marjan van Schaik uit Dedemsvaart met glaskunst en Mieke Clement uit Gees met schilderijen.

Marjan van Schaik. Werken met glas is een feest voor haar! De weerbarstigheid en transparantie van het materiaal dagen haar iedere keer weer uit een stap verder te gaan. Het is steeds weer spannend om de oven na de lange stookgang te openen en te zien of het glas zich gedragen heeft zoals zij had verwacht! Kleurrijk en abstract, dit zijn de meest kenmerkende aspecten van haar werk. Haar grote passie is het blijven experimenteren met nieuwe technieken waarbij het glas altijd centraal staat. Dit is terug te zien in de verscheidenheid in haar werk.
Marjan volgt sinds 2017 een glaskunstopleiding aan het IKA in Mechelen (B) en heeft deze net succesvol afgerond. De door haar opgedane kennis en haar ervaring met de verschillende technieken deelt zij met veel passie met anderen in de workshops en cursussen die zij geeft in haar atelier in Dedemsvaart. Het werk van Marjan is te zien in beeldentuinen, galerieën en op het jaarlijks terugkerende evenement Glasrijk Tubbergen. Daarnaast maakt zij veel werk in opdracht zoals tuinobjecten en grafmonumenten.

E63 Marjan van Schaik 1

E63 Marjan van Schaik 2

Mieke Clement woont en werkt in Gees. De kleurenwereld is intens en spreekt zijn eigen beeldtaal. Daar is geen vorm voor nodig. De abstracte schilderijen van Mieke Clement zetten de toeschouwer in beweging, waardoor een innerlijk proces op gang kan komen. Haar werk is een scheppingsproces dat zich laat leiden door kleuren en thema’s. De kleuren worden vaak in vele lagen over elkaar geschilderd. Dan weer dun glacerend, dan weer in dikke lagen, opgebracht met een paletmes. Zo vertellen de kleurvlakken met hun verschillende structuren en lichtintensiteit hun eigen verhaal.
De dagelijkse wandelingen die ze maakt op de Geeser Es, de onmetelijke ruimte en eenvoudige, strakke structuur in het landschap helpen haar ook in de zoektocht naar rust, ruimte en harmonie in haar schilderijen. Mieke Clement werkt  voornamelijk  met olieverf met als ondergrond paneel. De laatste jaren bestaat haar werk vooral uit meerdere panelen, bij elkaar gevoegd in aluminium frames. Op die manier ontstaan ’twee- drie- of vierluiken’ in verschillende formaties.

E63 Mieke Clement 1

E63 Mieke Clement 2

Er zal een openingsavond worden gehouden op vrijdag 15 juli. Aanvang 19.30 uur. De kerk is open vanaf 19.00 uur. Verdere openingstijden zijn: zaterdag-, zondag- en woensdagmiddag
van 13.00 tot 17.00 uur. U bent van harte welkom!

Van 26 mei (Hemelvaart) tot en met 6 juni (2e Pinksterdag) zijn er in de kerk van Zweeloo kunstwerken te zien die geïnspireerd zijn op het Pinksterverhaal. De kunstenaars zijn: Janneke Vos-de Groot (schilderijen) en Jannette Bron (glas). De kerk is geopend op donderdag 26 mei (Hemelvaart), zaterdag 28 mei, zondag 29 mei, zondag 5 juni en maandag 6 juni (2e Pinksterdag). U bent van harte welkom tussen 13.30-16.00.

Meer informatie via : Website Feest van de Geest

 

Het Zweeler Palet organiseert van 22 april t/m 15 mei 2022 haar 62ste expositie in de kerk van Zweeloo, De Wheem 10 te Zweeloo. Er exposeren twee kunstenaars: Barbara Bosscher uit Meppel met schilderijen en Anneke Gebert uit Veendam met keramiek.

Barbara Bosscher. Vanuit haar opleiding lerares Handenarbeid heeft zij haar weg gevonden in het tekenen en schilderen. Begonnen met aquarelleren ging ze verder met het schilderen in acryl en olieverf. Soms worden er materialen in verwerkt zoals karton, krant of behang. Met gebruik van een plastic pasje wordt laag over laag gewerkt om de juiste sfeer te benaderen. In het figuratieve werk gaat het niet om de werkelijke weergave maar om de beleving van vormen en kleuren. Ze laat zich inspireren door oude deuren en muren. De gelaagdheid vind je terug in het thema: “Het verleden verbeeld”. Een ander thema is: “Tafeltjes” waarbij de onderste verflagen meespelen in het eindresultaat. Potten en schalen op niet bestaande tafeltjes laten een sfeer zien van rust en harmonie. Een ander thema is: “De natuur met de weidsheid van het landschap”.

E62 Barbara Bosscher

Anneke Gebert. In 1979 probeerde zij een broodje klei. Het was een nieuwe uitdaging en het materiaal heeft haar direct gegrepen en nooit meer losgelaten. Het is dan ook een verslaving geworden. Na zeven jaar te hebben gedraaid is zij begonnen met “handvormen”. Hierin kan zij haar expressie kwijt en probeert Anneke zich daarin te vervolmaken zodat zij alle kneepjes van het vak beheerst. Meestal gaat zij uit van een bol of een doosvorm maar er kan ook geheel iets anders uit ontstaan. Het maken en decoreren van schalen vindt zij ook een leuke uitdaging. Bovendien is Anneke vaak met glazuur aan het experimenteren zodat zij alleen het mooiste glazuur op haar objecten kan toepassen. Raku en zaagseloven stoken is haar later heel erg gaan boeien. Momenteel gebruikt ze dan ook alleen deze stookwijze. Aan de vormen, maar zeker ook aan de Raku kleuren herkent men haar werk. Vrede, welzijn en geluk vindt Anke dan ook in het vervaardigen van keramiek en het stoken daarvan.

E62 Anneke Gebert

Er zal dit keer wel een openingsavond worden gehouden op vrijdag 22 april. Aanvang 19.30 uur. De kerk is open vanaf 19.00 uur. Verdere openingstijden zijn: zaterdag-, zondag- en woensdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur. U bent van harte welkom zowel op de openingsavond als ook gedurende de openingsmiddagen van de expositie!

Het Zweeler Palet organiseert van zaterdag 19 februari t/m zondag 13 maart 2022 een expositie in de kerk van Zweeloo, de Wheem 10 te Zweeloo. De kunstenaars zijn Cootje de Wijs uit Kiel-Windeweer met schilderijen en Gina Bilyam uit Haren met keramiek.

Cootje de Wijs gebruikt voor haar schilderijen olie en pastels. Zij schildert voornamelijk oude huizen en buitenlandse straatjes in Frankrijk en Italië. Haar visie is: oude huizen hebben een verleden, een heden en een toekomst net als de personen die er hebben gewoond, wonen en zullen komen te wonen. Huizen met een verhaal van de mensen die er wonen.

E61 Cootje 2

Gina Bilyam. Haar werk komt voort uit een voorliefde voor textiel en keramiek. Zij heeft verschillende technieken proberen om te zetten en/of toe te passen in klei/keramiek. Ambachtelijke textiele technieken die zij ooit heeft geleerd in een materiaal, dat haar fascineert om te zetten. Daar is ze sinds een aantal jaren fulltime mee bezig. De traditionele kanten kleedjes waren de inspiratie voor het vervolg. Er ontstonden patronen die overeenkomsten met Japanse patronen vertonen. En vervolgens zag Gina ze overal om haar heen, in straattegels, op deuren, als scheidingswand in tapijten. De verschillende Japanse patronen heeft ze gebruikt in combinatie met het werken met veel verschillende soorten klei. De patronen zijn vaak de inspiratie voor het uiteindelijke beeld. Nieuw abstract werk met een verwijzing naar geschiedenis en textiel. Sinds kort ook in zwarte klei als toegepaste kunst.

E61 Gina 1

Er zal ook deze keer géén openingsavond gehouden worden.

De openingstijden zijn: zaterdag-, zondag- en woensdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur.

Het Coronavirus is nog steeds aanwezig onder ons. Daarom is het verplicht bij het bezoeken van de expositie een mondkapje te dragen en dient u zo goed mogelijk afstand te bewaren.. U bent echter van harte welkom op deze expositie!

Het Zweeler Palet organiseert van zaterdag 16 oktober t/m zondag 7 november 2021 een expositie in de kerk van Zweeloo, de Wheem 10 te Zweeloo. Dit keer één kunstenaar Petra Kuiper uit Emmen met schilderijen en objecten.

Petra Kuiper is geboren in Heerenveen en sinds 1969 inwoonster van Emmen. Als kind was zij al heel erg bezig met tekenen, kleuren en knutselen Eind jaren 80 is Petra begonnen met schilderen. In eerste instantie op textiel (zijde) en daarna met acrylverf op schilderhoek.
Tegenwoordig gebruikt ze niet alleen verf maar ook andere, veelal natuurlijke materialen. Dit om meer reliëf in haar werk te krijgen.Petra heeft bij verschillende kunstenaars les gehad en diverse workshops gevolgd. Naast schilderen is zij ook bezig met het maken van objecten van keramiek, veelal in combinatie met andere materialen zoals hout. Ook steen, bijvoorbeeld albast, speksteen en zandsteen. Maar ook metaal gebruikt Petra, zoals lood en zink.Petra schildert gewoon omdat ze het leuk vindt en wil helemaal niets uitdragen. Dit geldt ook voor de keramiek. Ze begint aan iets en stopt als ze vindt dat het goed is. Petra houdt niet van zweverige gedachtegangen. Het zijn bezigheden die Petra veel voldoening geven en ontspanning opleveren. Er zal ook nu weer geen openingsavond worden gehouden.

De openingstijden zijn: zaterdag-, zondag- en woensdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur. Houd u er rekening mee dat het Coronavirus nog steeds aanwezig is onder ons. Wees daarom voorzichtig. Maar U bent wel van harte welkom op deze expositie!

E60 Petra Kuiper 1

E60 Petra Kuiper 2

Het Zweeler Palet organiseert van 24 juli t/m 22 augustus 2021 een expositie in de kerk van Zweeloo, de Wheem 10 te Zweeloo. De kunstenaars zijn Annet Hamster uit Assen met keramisch werk en Harry Schomaker uit Ter Apel met schilderijen (werkmantechnieken).

Annet Hamster heeft in de periode 1978 – 1982 een opleiding gevolgd aan het Instituut voor Creatieve Ontwikkeling in Assen. Vervolgens heeft zij zichzelf door zelfstudie als autodidact verder ontwikkeld. In de periode vanaf 1991 heeft zij zich gespecialiseerd in de combinatie van kristalglazuren en porseleinklei. Haar keramiek bestaat uit handgevormde en gedraaide objecten van porseleinklei, gestookt in een elektrische oven. Het is een fijnkorrelige en zuivere klei, geschikt als ondergrond voor kristalglazuren. Per glazuur ontwikkelt zijzelf het bijpassend stookprogramma. Door het stookproces ontstaan de kristallen. Ze vragen veel aandacht vanwege hun eigenzinnige en wispelturige karakter in vorm en in groeiproces. Het karakter, de grootte en de vorm, van de kristallen wordt door de stoffen in het glazuur en het stookproces bepaald.

Harry Schomaker, geboren in Groningen, woont en werkt in Ter Apel en Saint Hilaire de Riez (Vendëe) in Frankrijk. Belangstelling voor Werkman. De affiniteit met de drukkerswereld speelt een grote rol in zijn leven als kunstenaar. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij belangstelling kreeg voor de 'Werkmantechnieken', (inktrol en sjabloon). Na een intensieve scholing ontwikkelde hij een geheel eigen stijl. Nauw verweven met de Franse Atlantische kust Hij geeft vorm aan z'n geliefde onderwerpen die aan de Franse Atlantische kust voor het oprapen liggen: de getijdehavens van de oestervissers, de zoutmoerassen, de stellages van de totebelvissers, om er maar een paar te noemen. Het is het lijnenspel door verticale steigerpalen en horizontale loopplanken, dat in de havens voor verrassingen zorgt. Harry komt dat natuurlijk ook tegen, bij ons aan het Wad. Het is niet alleen de kust die hem bezighoudt. Ook de stad vormt een belangrijk artistiek onderwerp, vaak weergegeven in een speels perspectief, Van hem zijn onder anderen bekend: de impressies van grachtenpanden in heldere kleuren.

De openingstijden zijn: zaterdag-, zondag- en woensdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur. Wel moeten we met z’n allen de corona maatregelen in acht nemen. U moet proberen zoveel mogelijk anderhalve meter afstand te houden van elkaar. Indien dit niet mogelijk is dan zult u een mondkapje moeten dragen. Deze keer is er geen officiele opening. U bent van harte welkom op deze expositie!

Wij merken dat wij door het open houden van de kerk en de mogelijkheid deze te beluisteren via kerkomroep.nl voldoen aan een behoefte in onze gemeente.

Wilt u dit met ons in stand houden, help ons dan. Wij zoeken versterking van onze Kerkenraad. Dit jaar stoppen zowel Jan Rigterink als Hanna Dolfing. Dus we zoeken twee nieuwe leden. Het kost niet veel tijd, maar geeft veel inspiratie en u kunt zelf bijdragen aan het in stand houden van onze kerk.

Bij interesse of vragen wendt u zich tot een van de kerkenraadsleden, of stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., bellen mag ook naar Gilbert Mulder, 06-15093277.

 

De voor februari 2021 geplande expositie gaat niet door. Zoals het nu lijkt is de eerstvolgende expositie in april 2021.

Al jaren staat deze mooie miniatuur in onze kerk van Zweeloo. Daarop de oproep om een gift. Er waren wel eens bezoekers die geen contant geld bij zich hadden. Vanaf nu kun je echter ook met de pin je bijdrage doen. De pin is geschikt voor alle soorten kaarten. Lekker makkelijk.

Natuurlijk kun je het geld ook overmaken naar NL35 RABO 0377 1041 91 tav Hervormde gemeente Zweeloo

kerkje met pinautomaat

Zeer content zijn wij dat we naast onze koster Johannes van der Spoel een nieuwe koster hebben gevonden.

Fok Kieft, woonachtig in Aalden aan de Aelderstraat, heeft al een aantal keren zich laten zien op zondag, maar zal in het vervolg samen met Johannes de kosterstaken op zich nemen. De ene week is Johannes er en de andere week Fok.